НОВИНИ

Върнахме седем души на Турция, заподозрени в участието на неуспешния преврат

Седем души, които според турските медии са заподозрени за участие в опита за преврат в Турция, са задържани у нас при опит да пресекат нелегално българо-румънската граница и са върнати на Анкара. Според вестник Хюриет, сред екстрадираните от България са трима полицейски началници, университетски преподавател, учител и бивш журналист на опозиционния вестник Заман. От Гранична полиция не знаят за тяхното евентуално участие в опита за преврат.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:25, 18.10.2016
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Българските власти са категорични, че задържаните не са поискали убежище у нас. Не е установено дали имат връзка с ислямския проповедник Фетхулах Гюлен, за което твърдят турските медии. Не са заявили, че в родината им има опасност за тях.

Светослав Манолов, зам. директор на ГД "Гранична полиция": "Всеки има право да твърди каквото си поиска когато е задържан на българска територия. Първо те са нарушили държавната граница един път на вход, един път на изход. Заявили са, че целта им е да отидат в страна от Западна Европа да работят. Това, че са привърженици на Гюлен, мисля, че беше, всеки може да го твърди, но е в процес на доказване. Прокуратурата не е образувала досъдебно производство, лицата не са заявили, че искат закрила от българската страна, съответно изпълняваме сбогодбата за реадмисия между ЕС и Турция от 2014 г. Лицата са предадени на 15-ти през ГКПП Капитан Андреево на турските власти.

Турските граждани са задържани 24 часа по-рано на Гюргево след преминаване на Дунав мост от България към Румъния. Те са открити в турски камион, превозващ перилни препарати. Срещу турския шофьор е образувано досъдебно производство за трафик на хора.

Анатоли Загоров, център "Реадмисия" към Гранична полиция: "Ако те бяха подали молба за закрила, ние не би следвало да извеждаме тези лица. В случая, те не са подали, не са потърсили закрила на територията на страната, макар че имат нелегално влизане веднъж и излизане, тоест те са преминали през цялата територия на република България и не са поискали закрила от нито един държавен орган".
;

Освен турците, в камиона е имало и двама души без документи, които са се самоопределили като сирийци. Заради неясния им статут, те са настанени в миграционно убежище, обясни още главен комисар Манолов.

Той припомни също така, че за 2016 г. са върнати общо 72 души на Турция и 194 на Гърция.

Хората се връщат когато притежават валиден документ за пътуване или лична карта. В случая и седемте турски граждани са притежавали документи за самоличност, което автоматично означава, че те могат да бъдат върнати на Република Турция.

Според турските медии освен заподозрени в опита за преврат, срещу бегълците има и други криминални обвинения, включително за трафик на наркотици. Те са предадени на съда.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че не е информирана за експулсирането на седемте турски граждани. Мая Манолова - омбудсман на България

Мая Манолова, омбудсман: "Това, което смятам за важно, че макар МВР да е имало очевидно основания да издаде подобни заповеди, към тяхното изпълнение не би следвало да се пристъпва незабавно".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна ремонтът на градския стадион в Русе
Започна ремонтът на градския стадион в Русе
Съдът даде ход на делото срещу сирийците, обвинени в тероризъм
Съдът даде ход на делото срещу сирийците, обвинени в тероризъм