Седем души, които според турските медии са заподозрени за участие в опита за преврат в Турция, са задържани у нас при опит да пресекат нелегално българо-румънската граница и са върнати на Анкара. Според вестник Хюриет, сред екстрадираните от България са трима полицейски началници, университетски преподавател, учител и бивш журналист на опозиционния вестник Заман. От Гранична полиция не знаят за тяхното евентуално участие в опита за преврат.

Българските власти са категорични, че задържаните не са поискали убежище у нас. Не е установено дали имат връзка с ислямския проповедник Фетхулах Гюлен, за което твърдят турските медии. Не са заявили, че в родината им има опасност за тях.

Светослав Манолов, зам. директор на ГД "Гранична полиция": "Всеки има право да твърди каквото си поиска когато е задържан на българска територия. Първо те са нарушили държавната граница един път на вход, един път на изход. Заявили са, че целта им е да отидат в страна от Западна Европа да работят. Това, че са привърженици на Гюлен, мисля, че беше, всеки може да го твърди, но е в процес на доказване. Прокуратурата не е образувала досъдебно производство, лицата не са заявили, че искат закрила от българската страна, съответно изпълняваме сбогодбата за реадмисия между ЕС и Турция от 2014 г. Лицата са предадени на 15-ти през ГКПП Капитан Андреево на турските власти.

Турските граждани са задържани 24 часа по-рано на Гюргево след преминаване на Дунав мост от България към Румъния. Те са открити в турски камион, превозващ перилни препарати. Срещу турския шофьор е образувано досъдебно производство за трафик на хора.

Анатоли Загоров, център "Реадмисия" към Гранична полиция: "Ако те бяха подали молба за закрила, ние не би следвало да извеждаме тези лица. В случая, те не са подали, не са потърсили закрила на територията на страната, макар че имат нелегално влизане веднъж и излизане, тоест те са преминали през цялата територия на република България и не са поискали закрила от нито един държавен орган".

Освен турците, в камиона е имало и двама души без документи, които са се самоопределили като сирийци. Заради неясния им статут, те са настанени в миграционно убежище, обясни още главен комисар Манолов.

Той припомни също така, че за 2016 г. са върнати общо 72 души на Турция и 194 на Гърция.

Хората се връщат когато притежават валиден документ за пътуване или лична карта. В случая и седемте турски граждани са притежавали документи за самоличност, което автоматично означава, че те могат да бъдат върнати на Република Турция.

Според турските медии освен заподозрени в опита за преврат, срещу бегълците има и други криминални обвинения, включително за трафик на наркотици. Те са предадени на съда.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че не е информирана за експулсирането на седемте турски граждани. Мая Манолова - омбудсман на България

Мая Манолова, омбудсман: "Това, което смятам за важно, че макар МВР да е имало очевидно основания да издаде подобни заповеди, към тяхното изпълнение не би следвало да се пристъпва незабавно".