НОВИНИ

Връщам се от Македония...

За няколко дни бях в Македония. С екип на Българската национална телевизия снимахме документален филм за нейната перспектива за членство в Европейския съюз. Позната тема, дори леко скучна, но актуална...

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
20:50, 22.04.2018
14953
Чете се за: 02:21 мин.
Истории
връщам македония

Имахме си предварителен план, който горе-долу спазихме. Но се случа така, че тъкмо когато въртяхме камерата в търсене на интересни гледни точки, или задавах въпроси на своите събеседници, в Македония се случиха някои важни неща, свързани с темата на нашия филм.

Във вторника, когато вдигахме дрона над водите на Охридското езеро към скалите високо около скалната черква там, в Страсбург еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан представяше поредния доклад на Европейската комисия за напредъка на страната по пътя към пълноправното членство в ЕС. Както и се очакваше, както и ние споменахме няколко пъти тук, Македония този път получи "кристално чиста” препоръка за започване на преговори за членство. Обърнете внимание на понятието в кавичките - кристално чиста. Това означава, че за разлика от предишните осем препоръки, за разлика от двете последни години на пълна блокада, този път екипът на премиера Зоран Заев получава препоръка без никакви условности. Безусловна, както се казва.

Разбира се, Зоран Заев има основание да приема тази препоръка като свой личен и политически успех, при това извоюван само за –колко?, горе-долу, една година управление на страната. Даже допускам, че това сериозно потупване по рамото на неговия екип и на него лично идва да го окуражи да държи същото темпо на реформи и на промяна вътре в страната. Въпреки нескритата радост на Заев, която той демонстрира пред камерите, след като научи за препоръката, на него му е напълно ясно, че "кристално чистата” е авансова дадена. Защото още в четвъртъка, само два дни от доклада, в Скопие пристигна шефът на външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини. Тя говори в парламента пред депутатите, май- за първи път от дълго време събрани заедно- и управляващи, и опозиция. Каквото имаше да каже, го каза, когото имаше да окуражи, окуражи го, но на следващия ден малкото вестници, които останаха да излизат в Скопие, бяха извадили за заглавие нейните думи- радвайте се до обяд, след обяд започвайте работа.

С други думи - каквото сте свършили, сте свършили, оттук нататък ви чака още мноооого работа. Иначе ще стане както и в предишни случаи, когато имаше препоръка, но нямаше дата за преговори, и сега имаме препоръка, при това безусловна, ама нещата зависят от Европейския съвет. Току виж, тамошните нотабили се разсърдят, или са станали накриво сутринта, или нещо друго, и откажат дата за начало на преговори.. . кой знае. Датата не идва по автоматизъм, това трябва да се знае, тя трябва да се заработи.

Няма съмнение, това бе хубава седмица за хората в Македония. Някак си им върна надеждата, че все пак пътят за евроатлантическата интеграция не е блокиран, че бъдещето на страната може да се окаже по-розово от сегашната безпътица и че, в крайна сметка, балканските политически "тарикатлъци" вече не вървят. Защото и досега познавам хора в Македония, и то достатъчно влиятелни, които смятат, че европейското членство не е резултат от сериозна работа по реализация на пакет от дълбоки и същности реформи, а зависи от личните маневри и умение на отделни политици да измамят, не, да излъжат евробюрократите в Брюксел и да преодоляват препятствие след препятствие. И в крайна сметка да постигнат желания резултат- европейско членство. Основание за такова мислене на тези хора дава досегашната практика, при която някои държави от бившия Източен блок комбинираха реформите с личната работа с политиците от Брюксел по начин, който не беше съвсем коректен, но който в крайна сметка вкара страната им в Европейския съюз.

Иначе с екипа прекарахме чудесни работни дни на брега на Охридското езеро, в последното македонско село преди границата с Албания- Радожда. Интересни хора живеят там, селото е в обкръжението на албански села, границата с Албания е на някакви си петстотин метра, но в Радожда няма албански семейства. Основният поминък е рибарлъкът от езерото, строителното предприемачество и туризмът. Снимахме и в Охрид, и в Струга, където ни се намираха хората, които търсехме. После два дни в Скопие, и там тичане, и там интервюта и снимки. Няма как, това е положението, ако някому не му харесва, да не се захваща.

А какво мислят македонците за европейската перспектива на страната си? Е, няма да ви кажа, следете програмата на БНТ и гледайте.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново издание на приказката Пук за рождения ден на Валери Петров
Ново издание на приказката "Пук" за рождения ден на Валери Петров
Master of Art раздава своите награди
"Master of Art" раздава своите награди