НОВИНИ

Връщат мозайките в Голямата базилика в Пловдив

Уникалните цветни мозайки от Голямата базилика в Пловдив се завръщат отново на мястото си след продължителна реставрация. Специалистите вече редят съхранените находки, които ще бъдат експонирани на две нива под защитна сграда. Римските мозайки от 4 и 5 век представят наследството на древен Филипопол.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
11:19, 31.07.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Над две хиляди квадратни метра мозайки от базиликата ще бъдат разположени под специално защитно съоръжение. Майсторите на Филипопол са изградили двата мозаечни слоя един върху друг, тъй като сградата е пропаднала и се е наложило поставяне на нов под.

Елена Кантарева- реставратор: Мозайката беше в изключително тежко състояние, престоявайки 30 години в неблагоприятни условия, така че ния я стабилизирахме, почистихме тази мозайка, отделихме я от терена и я реставрирахме в ателие.

Част от мозайките са прехвърлени върху нови основи и вече се редят от реставраторите. На долното ниво ще могат да се видят едновременно и двата мозаечни пода.

Елена Кантарева - реставратор: Имаме съществена разлика , докато долната мозайка е изцяло геометрична с наистина много красиви, изключително богати орнаменти, в горната вече присъстват растителни и животински изображения.

Проучвателните дейности в Голямата базилика продължават, като едновременно се довършва и защитната сграда. Археологическият обект ще бъде открит в края на септември.

Вижте подробности във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Армения посрещат Преображение Господне под вода
В Армения посрещат Преображение Господне "под вода"
В Етиопия садят дървета срещу климатичните промени
В Етиопия садят дървета срещу климатичните промени