НОВИНИ

Връщат за доработка планa за природен парк "Витоша"

Планът за управление на природен парк "Витоша" е върнат за доработка от Министерството на околната среда. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Причината е, че в сегашния му вид, планът дава възможност на 40% от територията на парка да се развиват ски дейности и да се изграждат ски съоръжения.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
14:52, 17.02.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

До края на месец март изпълнителят на Плана за управление на природен парк Витоша - трябва да го преработи и представи отново за одобрение от Висшия експертен екологичен съвет. От Компанията - изпълнител- "Пролест Инженеринг" е поискано плана да бъде прецизиран, а становищата в него защитени, защото законът позволява изграждане на ски съоръжения, но трябва да бъдат ясно очертани зоните и режимите в тях.

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите: В представения пред министерството План за управление е обособена зона, която обхваща 40% от територията на парка.Това е предложение на изпълнителите, но не е обосновано.

Все пак това е Природен парк най-стария на Балканския полуостров. Основната цел на този План за управление е опазване на природата.

Министър Василева уточни, че в момента ски зоните на Витоша заемат около 7-8%. Тя коментира и казусът Банско,защото планът за управление на Национален парк Пирин също е върнат за преработка.

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите: Защото не бяха се съобразили изцяло с изискванията на международното законодателство на ЮНЕСКО.

И тъй като Националния парк Пирин е под защитата на ЮНЕСКО, там е забранено развитието на ски туризъм с изключение на буферните зони Банско и Добринище. Министър Василева подчерта, че Планът за управление не е план за териториално устройствено планиране и всяка дейност минава през задължителни екологични процедури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу закриване на жп. гарата в Долни Дъбник
Протест срещу закриване на жп. гарата в Долни Дъбник
Гласуват вота на недоверие в петък от 9.00 часа
Гласуват вота на недоверие в петък от 9.00 часа