Все още има тонове скална маса, които не се разчистват, защото свлачището е активно, според специалисти. То обхваща голям периметър от около 20 дка. Участъкът от пътя Смолян - Мадан в района на село Тикале остава затворен и опасността от свличането на скална маса.

Явор Говедаров, кмет на с.Търън: Много е опасно свлачището. Ширината от ден на ден расте. Сега са над 1 метър, дълбочината е около 3,5 метра. Всички геолози казват, че самият камък и пясък по рода си , се движи постоянно, активно е. Вероятно е днес да има малко по-голяма движение. Предупредихме населението, че свлачището е много опасно. Опасно е преминаването. Всеки на своя отговорност трябва да поеме този риск. Кметът на Общината направи много в тази посока. Нарушено е и медицинското обслужване и Спешна помощ.

Обходният път е през Рудозем, удължава се с около 20,30 км. В момента се работи за алтернативен път, който ще стане в рамките на 10 дни. Товарният поток ще преминава през Рудозем - Смилян.

Явор Говедаров, кмет на с.Търън: Опасяваме се, че това свлачище, ако продължава и не се вземат спешни мерки, може да затрупа река Черна и да се получат наводнения. Тези наводнения могат да наводнят пречиствателната станция, Влахово и Устово дори. Всички мостове и жилища около реката също могат да бъдат наводнени. Над 4000 души в този район страдат. Тези, които остават вкъщи се притесняват за младите,които пътуват.

Според Говедаров има опасения за скъсване на водопровода,който храни 11 населени места. Той допълни, че няма прекъсване на училищния процес в с.Търън.

Все още не е ясно кога ще започне разчистването. Очаква се днес да пристигнат още геолози,които да направят проучвания.

​Участъкът от пътя Смолян - Мадан в района на село Тикале остава затворен

​Участъкът от пътя Смолян - Мадан в района на село Тикале остава затворен

Участъкът от пътя Смолян - Мадан в района на село Тикале остава затворен заради огромното срутище и опасността от свличането на скална маса. Пътят е з...