НОВИНИ

Все още има недостиг на кадри в Агенцията за борба с градушките

В сезона на пролетните бури сме, а градушките в последните седмици вече успяха да нанесат доста щети в някои райони на страната. Всички площадки за изстрелване на ракети за борба с градушките в пловдивския регион вече работят. Само за 20 дни са предотвратени седем градушки в района.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
11:24, 20.05.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

През тази година отново има недостиг на кадри по площадките, където нощем работят по двама души на смяна, а през деня остава само един дежурен. Заради ниското заплащане има голямо текучество на кадри:

Никола Ковачев, началник-отдел техническо осигуряване: Имам такъв случай при мене заради заплатата напусна ми техника ми по локация, така че текучеството още съществува, защото парите са по-малко, отколкото предлагат другаде

Служителите признават, че обещаното от министерството увеличение на заплатите след протестите през миналата година вече е факт. Те обаче са само с 50 лева над минималните в страната, а резултатите от дейността показват, че икономическите ползи от работата на полигоните е много добра.

Никола Ковачев, началник-отдел техническо осигуряване: Ефективността за тези сезони е изключително добра като възстановяването между един вложен лев е между 1 и 4 значи един лев вложен 4 лева се възстановяват тоест се възвръщат.

За 2017 година данните от земеделските служби доказват, че е спасена продукция за 63 милиона лева в страната. И тъй като градушка може да падне по всяко време на денонощието, в контролната зала няма време за почивка.

Емил Пашкулов, старши експерт оперативна дейност: Като получим разрешението за стрелба, зареждаме съответните площадки и когато облакът достигне градоопасни параметри, започваме стрелбата.

Станцията в Поповица от тази година е оборудвана с радар от последно поколение. Очаква се и изграждането на 4 нови площадки за изстрелване на ракети в региона. Дали ще се намерят служители за тях още не е ясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В село Галиче се провеждат частични кметски избори
В село Галиче се провеждат частични кметски избори
Бурни овации на московската публика за българския „Пръстенът на нибелунга“
Бурни овации на московската публика за българския „Пръстенът на нибелунга“