НОВИНИ

Все още не е ясен източникът на урана във водата в Хасково

Временна парламентарна комисия за установяване на причините за завишено съдържание на уран и алфа лъчи в питейната вода заседава днес в Хасково. Все още не е установен произходът на замърсяването. Нови случаи обаче бяха констатирани преди дни, което предизвика притеснението на хората от няколко населени места в общините Димитровград и Хасково.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
17:56, 15.05.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Oт заседанието се разбра, че данните от повторното замерване все още не са известни. Препоръката е водата да не се пие и да не се използва за готвене. Проблемните кладенци остават запечатани. Още няколко случая на замърсяване с уран и с алфа лъчение бяха констатирани на територията на община Димитровград. Засегнати са селата Крум, Ябълково, Сталево, Бодрово и най-вече село Върбица. Отклоненията са минимални, но е издадена заповед, че водата не е годна за пиене и готвене.

При последните изследвания на водата в село Върбица е установено наличие на уран 0.041 микро грама на литър при норма 0,03. Заради това от Регионалната здравна инспекция са издали предписание на ВиК - Димитровград в населеното място да бъдат изпратени водоноски.

Петър Касев, кмет на с. Върбица: 30 години сме пили тая вода. Тя е същият кладенец, не е от някъде другаде дошла, просто някакви норми, европейски изисквания са ги променили и сега излезе извън нормите,

Във Върбица живеят около 350 души. Населеното място се захранва с вода от 2 собствени кладенеца. Към момента съоръженията няма да бъдат спирани. И въпреки че местните спазват забраната притеснение от наличието на уран над нормите във водата няма.

Димитър Ангелов, жител на с. Върбица: Засега не, какво да се притесняваме. Толкова години сме я пили. Тя не е само Върбица.
Бонка Иванова, жител на с. Върбица: Години наред си пием от водичката. Не сме знаели в кои момент има уран и в кои няма. Трябва по-често да се правят изследвания, за да знае населението. Това е най-важното.

От водата във Върбица са взети нови проби. Днес те са изпратени за изследване. В зависимост от резултатите ще стане ясно дали забраната за пиене и готвене ще отпадне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момиче с увреждания откри първа самостоятелна изложба в Русе
Момиче с увреждания откри първа самостоятелна изложба в Русе
Глобалната кибератака губи интензивност
Глобалната кибератака губи интензивност