НОВИНИ

Все още не е ясна причината за грешката в първото класиране за гимназиите

Все още не се знае причината за грешката в първото класиране за седмокласниците в четири столични училища. Вчера първото класиране беше свалено и после пак възстановено, тъй като компютърната система сметна грешно балообразуващи оценки. Днес директорът на Технологичното училище " Електронни системи" Стела Стефанова посъветва, за да няма такива инциденти - данните да не се въвеждат ръчно и по-сериозно да се верифицират.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:53, 04.07.2018
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Директорът на най- засегнатото от грешката училище Стела Стефанова разказва, че разбрала какво се е случило от родители. Те започнали да ѝ звънят с оплакването, че балът на децата им вместо над 400 се оказал около 200. Тя пък се обадила в Регионалното управление, за да изясни ситуацията.

доц. д-р Стела Стефанова - директор на ТУЕС: Имаше един инфарктен ден, може би не само за директорите на училищата, които бяха потърпевши, но и за абсолютно всички засегнати в процеса- родители, техните деца, надежди, желания, стремежи.

След като системата беше коригирана, днес родители и деца вече подават документи за записване.

Диана Мирчева, родител: Помислих, че нещо с оценките е смятано, основно, нашият бал беше 274 иначе е 448. Все пак до пет и половина ни беше притеснено докато го качат вече категорично, все пак притеснението си го имаше.
;

Днес Ваня Кастрева поднесе извиненията си на родителите и каза, че още не се знае причината за грешката.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Грешка, която ние тепърва ще видим дали е чисто техническа, каква е причината, за да се случи. Защото отново ще кажа смущаващото за нас беше, че е за паралелките на две емблематични училища.

Кастрева каза още, че в системата ръчно се вкарва информация за над 150 хиляди желания за 385 паралелки.

доц. д-р Стела Стефанова - директор на ТУЕС: Не би трябвало цялата входна информация да се въвежда по този начин на ръка, защото винаги човешката грешка съществува като възможност. Да, наистина допускат се технически грешки, но трябва да има по- сериозна верификация на входните данни, за да не се създава такова обществено напрежение.

Стела Стефанова дава този съвет като специалист, все пак ТУЕС е най-доброто ни училище, което подготвя компютърни кадри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новата есенно-зимна колекция на Шанел
Новата есенно-зимна колекция на "Шанел"
Данъчни запечатаха 6 търговски обекта за неиздаване на касови бележки в Бургас
Данъчни запечатаха 6 търговски обекта за неиздаване на касови бележки в Бургас