И трите въпроса от националния референдум получават подкрепа над 50%, което изпълнява едно от условията. Под въпрос е второто законово изискване - в допитването да са участвали повече хора, отколкото гласувалите на последните парламентарни избори. Към момента данните на ЦИК показват, че за това не достигат малко над 37 хиляди гласа

Ясно е обаче, че въпросите за мажоритарното и задължителното гласуване, и за намаляване на партийните субсидии със сигурност ще бъдат обсъждани от Парламента, след като активността мина нужните по закон 20%.

След обявяването на резултатите Слави Трифонов и екипът му, които инициираха референдума, определиха трите категорични отговора "да" като огромна победа за пряката демокрация у нас.

По думите на Трифонов, ако референдумът се окаже незадължителен, едни срещу други ще се изправят 3 милиона граждани и 240 депутати и народните представители не могат да си позволят да не се съобразят с мнението на избирателите.

Слави Трифонов, член на Инициативния комитет на "Шоуто на Слави" за референдума: Политическата класа получи звучен шамар, това е плесница. Колкото и да не й харесва, политическата класа, получи оглушителен шамар от своя суверен, от своя началник. Изумително е, че над 3 милиона души са решили да гласуват на този референдум, за мен това е изключителна отговорност, защото ние сме инициатори. Аз го осъзнавам в пълния му смисъл. А дали ще направя партия - това, което ви вълнува - ще направя това, което е необходимо.

Слави Трифонов и екипът му отхвърлиха обвиненията в популизъм и заявиха, че не са се отказали от допитване и по въпросите, които Конституционния съд отхвърли. А дали решенията от вчерашния референдум ще са задължителни или не, ще стане ясно след обработката на всички протоколи. Срокът за обявяване на окончателните резултати от ЦИК е 5 дни след края на гласуването. Вече е ясно обаче, че предложенията и от трите въпроса ще бъдат обсъждани от депутатите. Законът задължава народните представители да се произнесат по тях в рамките на 3 месеца.