Месец и половина след пожара в читалището във врачанското село Гложене все още не е започнал ремонт. Сградата е обявена за опасна и влизането в нея е забранено. В същото време хора от цялата страна даряват книги и обзавеждане, които няма къде да се съхраняват.

Гложене, Козлодуй

От масивната сграда е останал само скелетът, покривът е напълно изгорял, съсипано е и цялото обзавеждане, книги,както и реквизита на самодейните състави. През сълзи местните хора разказват колко е важно читалището за селото.

Красимира Миланова: Това е облика на селото ни, това е останало от нашите родители, забранено е да се влиза, нищо не се прави, чакаме.

Само преди две години е правен основен ремонт на сградата и е била санирана за близо 2 милиона лева. Застраховка обаче няма и сега се разчита само на помощ от държавата.

Виолета Маринова, председател на читалището: Чакаме още становище от полиция, от пожарни иначе сме подготвили документации да кандидатстваме до различни институции за помощ, чакаме и централната комисия по бедствия и аварии да видим какво ще каже. Идват архитекти и строителни инженери да видят дали може да се ремонтира и как.

Догодина читалището ще навърши 120 години и местните се надяват дотогава да бъде възстановено.

Изгоря покривът на читалището в село Гложене

Изгоря покривът на читалището в село Гложене

Пожар унищожи сградата на читалището във врачанското село Гложене. Огънят лумнал в 5 часа тази сутрин и се предполага, че е тръгнал от съседната постр...