НОВИНИ

Опашки от желаещи да дарят кръв на пострадалите в Лас Вегас

Опашки пред центровете за даряване на кръв в Лас Вегас се извиха от желаещи да помогнат на пострадалите. Междувременно броят на жертвите при стрелбата в Лас Вегас достигна 59 души, повече от 520 са ранени. Американската полиция е открила 19 огнестрелни оръжия, експлозиви и много патрони в дома на извършителят на престъплението - Стивън Падок. Все още не са ясни мотивите на стрелеца.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
09:10, 03.10.2017
Чете се за: 01:07 мин.
По света
опашки желаещи дарят кръв пострадалите лас вегас

В хотелската стая, откъдето е започнала стрелбата, са открити десетки огнестрелни оръжия, като притежанието на един от автоматите обикновено е свързано с проверки от страна на ФБР. Собственикът на магазина, който е продал оръжията на Падок, е бил разпитан и според думите му мъжът не е показвал никакви признаци на психическа нестабилност. Единствените проверки, които според закона продавачът на оръжие трябва да направи, е да провери дали купувачът е нарушавал закона. Все още не е ясен мотивът на Стивън Падок.

Тод Фасуло, помощник-шериф: Разследваме мотивите на нападателя. При обиск на къщата му открихме 19 огнестрелни оръжия, а в стаята му в хотел Манделей бей - 23. Нямаме информация той да е имал съучастник. Ще даваме информация само за истината. Няма да коментираме догадки.

Някои от пострадалите при нападението бяха изписани от болниците в Лас Вегас и споделиха какво са преживели в злополучната нощ.

Том Макинтош, пострадал: "Бях много уплашен, няма да лъжа. Беше страшно. Сега знаем, че стрелецът е бил в хотела, но аз си мислех, че е в тълпата. Не знаех. Не знаех колко са хората там. Заобиколен си от хиляди хора и не знаеш кой стреля. Беше страшно."
Грег Уинтър, жител на Лас Вегас: "Даряваме кръв за нуждаещите се. Всички съседи се събрахме и решихме да помогнем."
Джиана Валенсия, жител на Лас Вегас: "Смятам, че в подобни моменти трябва да се обединим."

Случилото се в Лас Вегас за пореден път поднови дебата в американското общество за това дали контролът върху оръжията не трябва да се засили. В Сената във Вашингтон представителите на Демократическата партия призоваха за промяна на досегашния закон.

Дик Дърбин, сенатор: "Не може да допуснем това да е новата Америка. Не може само да си повдигаме раменете, когато виждаме, че 30 000 американци са убити всяка година. Не може да стоим настрана и да не правим нищо, когато наши сънародници са убити докато присъстват на концерт."

Светът почете паметта на загиналите в Лас Вегас. Емблематична сграда като Айфеловата кула в Париж изгаси светлините си за няколко минути в памет на жертвите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция срещу организирана престъпна група се провежда във Враца
Акция срещу организирана престъпна група се провежда във Враца
Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност
Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност"