НОВИНИ

Все още никой не е поел отговорност атентата в Анкара

Все още никой не е поел отговорност за кървавия атентат в Анкара, при който вчера загинаха 28 души, а 60 бяха ранени. Заради нападението турският премиер Ахмет Давутоглу отмени пътуването си до Брюксел, където трябваше да обсъди с европейските лидери кризата с мигрантите.

все никой поел отговорност атентата анкара
bnt avatar logo
от БНТ
06:26, 18.02.2016
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди остро атаката и увери, че „съюзниците от НАТО са заедно в борбата с тероризма“.

Френският президент Франсоа Оланд определи атентата като „отвратителна“ атака. Върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини пък увери, че европейските страни са до Турция и турския народ в този труден момент.

Държавният глава на страната Реджеп Тайип Ердоган също остри осъди атентата в декларация на сайта на президентството, в която се заявява, че Турция ще отвърне решително. Засега обаче не е известно кои са извършителите на атентата.

Турските спецслужби обаче работят по версията, че зад експлозията стои Кюрдската работническа партия. От друга страна, атаките с коли-бомби са характерни за редица радикални групировки, в това число "Ислямска държава".

От миналата година Турция е мишена на серия нападения, за които обвинява Ислямска държава. Най-смъртоносното беше на 10 октомври, когато двама самоубийци причиниха смъртта на 103-ма души на централната гара в Анкара по време на прокюрдски митинг. Повечето убити и ранени при снощната атака са турски военни, включително офицери.

Нападението е станало в близост до парламента и до Генералния щаб на турската армия. Оттам потвърдиха, че мишена са били автобуси с военен персонал, които били спрели на светофар. В района има и военни общежития.

Нури, свидетел на експлозията: Бях на не повече от 300 метра от експлозията. Стана внезапно, сякаш проблесна светкавица. След това се чу оглушителен гръм. Така се стреснах, че си ударих главата в тавана на автомобила. Изведнъж настана паника. Още треперя, като си помисля, че ако бях избързал с 20 секунди, сега нямаше да съм жив.

Висшият съвет за радио и телевизия на Турция въведе временна забрана за предаване на информация за кървавия атентат. Мярката е с цел поддържане на обществения ред и сигурност. Забраната се отнася за показване на снимки и видеокадри от мястото на взрива и подробности от работата на разследващите. Това е стандартна практика на турските власти при големите терористични актове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българо-гръцката граница остава под фермерска блокада
Българо-гръцката граница остава под фермерска блокада
Ердоган след атентата в Анкара: Турция ще използва правото си на отбрана
Ердоган след атентата в Анкара: "Турция ще използва правото си на отбрана"