НОВИНИ

Все още няма водеща версия за пожара в "Пирогов"

МВР работи по всички версии за причините за пожара в "Пирогов". Сред тях са проблем с инсталацията, която доставя кислород в отделението, както и запалена от пациент цигара. Пред камерата на БНТ един от очевидците на евакуацията разказа, че всички пациенти били изведени бързо от близките отделения, а пожарна и лекари реагирали адекватно. Вижте повече подробности от репортера ни Йоана Миланова.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:12, 27.11.2019 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Очевидец: Много хора, много линейки, с колички, с носилки, болни хора, дори с дюшеци и одеяла се изнасяха.

Този мъж е настанен в неврологичното отделение на "Пирогов", което се намира близо до мястото, откъдето е тръгнал пожарът. Разказва, че първо чул суматохата, а след това го евакуирали отвън заедно с други пациенти.

Очевидец: Горе на втория или третия етаж пуши, пускат маркуча, поливат... Кой каквото можеше помагаше, теглеше, излизаха хора болни на легло едва...

Първоначално като основна версия беше тиражирано, че пожарът е тръгнал от проблем с инсталацията, която доставя кислород в отделението.

По-късно през деня от "Пирогов" заявиха, че системата за кислород там е изключително строго контролирана и всеки месец сертифицирана фирма проверява изправността и. Отделно всеки ден служител на болницата я проверява. Вчера всичко било изправно.

Д-р Николай Габровски, и. д. директор на УМБАЛ "Пирогов": Категорично може да се каже че не става дума за авария или някакъв проблем свързан с нормалното функциониране на системата или някакъв свързан с нея апарат.
;

През деня все по-усилено се заговори, че вероятно пожарът е възникнал след като пациент запалил цигара.

Стойно Цветков - главен разследващ полицай на СДВР: Няма пряк свидетел очевидец, който да ни каже каква е причината за да се случи въпросното възпламеняване дали е цигара, дали е искра дали е късно съединение или каквото и да е.
Д-р Николай Габровски, и. д. директор на УМБАЛ "Пирогов": Със сигурност такива неща по отношение на пушене се случват навсякъде, аз не мога да коментирам и не искам да влизаме в такава хипотеза.

Вътрешният министър заяви, че се работи по всички възможни версии.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Колегите работят по всички версии, единственото което изключваме като версия е, че става въпрос за злонамерено действие или терористичен акт, така че това отпада въобще изцяло като възможна версия.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди Национална следствена служба да разследва пожара, а Софийска градска прокуратура образува наказателно производство за установяване на причините за инцидента.

;

Огънят е тръгнал от северното крило на най-старата сграда на "Пирогов". Последно там ремонт е правен преди около 2 години, но той е бил по-скоро козметичен, тъй като отделението не се определя като рисково и няма спешни случаи. Предвиждал се е ремонт през 2022 г. по 5-годишната инвестиционна програма.

Капацитетът на отделението е 60 легла, а към момента на пожара там били настанени 55 болни.

Днес в сградата не се усещаше смут сред лекари и пациенти и изглеждаше, че работата в болницата тече нормално.

Екипът на БНТ се срещна с очевидец, който разказа подробности за евакуацията. Проучихме и всички версии, които се коментират като възможни причини за инцидента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ибрахимович стана съсобственик на футболен отбор
Ибрахимович стана съсобственик на футболен отбор
Последният клас на Стефан Данаилов му посвещава дипломния си спектакъл
Последният клас на Стефан Данаилов му посвещава дипломния си спектакъл