Все по-малко деца се раждат в България, показват данни от регистъра на ражданията на здравното министерство. Миналата година е поставила печален рекорд като са изплакали 4578 деца по-малко в сравнение с предходната година.

Малко над 56 000 бебета са били родени в страната през миналата година. Тенденцията за намаляване на раждаемостта тръгва след бума през 2009 г., когато новородените са били почти 81 000. През миналата година най-много деца са изплакали в София - над 15000, както и в град Пловдив - над 6000. Най-ниска е раждаемостта във Видин, Ямбол и Разград с под 400 родени бебета. В Кюстендилско през миналата година в сравнение с предходната бебетата също са били със 100 по-малко, но пък все повече семейства се решават да имат по две деца.

д-р Валери Томов - началник на отделение по акушерство и гинекология към МБАЛ-Кюстендил: Ако преди беше характерно за малцинствата, сега жените се решават да родят и трето дете, което е много радостен факт.

В Кюстендил броят на абортите сред младите момичета се е увеличил и е достигнал ражданията. По-малко бебета се раждат и в Русе, но и недоносените намаляват.

д-р Георги Хубчев – началник на АГ комплекса в УМБАЛ „Канев": „В България за миналата година има 5000 раждания по-малко. Недоносените са 105 – с 27 по-малко, т.е. намаляват, което е един плюс, защото иначе бебенцата много страдат."

Добрата новина е, че все повече родители предпочитат да кръщават рожбите си с български имена като Боян, Борис, Калоян, а Ваня Лозанова е избрала Георги.

Ваня Лозанова: „Искахме да е традиционно българско име, да не е някое измислено име от турските сериали или примерно от латиноамериканските сериали. Колебанието ми беше между три имена – Калоян, Александър и Георги."

Данните на регистъра на здравното министерство показват, че у нас само 27 000 семейства имат по три деца.