НОВИНИ

Все по-малко млади лекари избират болниците извън университетските центрове

Днес светът отбелязва денят на здравето. Датата е избрана през 1948 г. с основаването на Световната здравна организация. А у нас празникът се чества от 1964. Сега ще ви заведем в болницата в Горна Оряховица, която събира на едно място лекари от няколко поколения. Как се е променила медицината през годините и какви са трудностите в общински болници, разказват кореспондентите ни.

bnt avatar logo
от БНТ
11:02, 07.04.2017
Чете се за: 01:18 мин.
Още

Д-р Елиас Хадад е хирург с над 40-годишен опит. Навремето избрал да учи медицина в България, пред това да остане в родната Сирия. Започнал кариерата си в София, но любовта го отвела тук в Горнооряховската болница.

Д-р Елиас Хадад - хирург: Няма ден, който да мине без някаква операция. Аз съм работил в големи болници, да ви кажа нищо не липсва в малката болница. Разчитаме на нашия опит, разчитаме на нашите ръце!

Д-р Хадад разказва, че основният проблем на болниците извън университетските центрове е липсата на млади лекари, за това специалистите като него са принудени да работят дори след пенсионна възраст.

Д-р Елиас Хадад - хирург: Средната възраст за тези, които оперираме е тука към 65-70, млади хора много по-малко. Трябва да подпомагат тези млади хора. Всеки ще каже аз 600 лева какво да работя, когато ад отивам в Германия и получавам 1800 евро като специализант. Ако човек няма вътрешното желание да работи тук, да помага…

Въпреки трудностите обаче не липсват млади, мотивирани хора, които искат да се развиват тук. Като д-р Елена Зарева, която днес е най-новото попълнение в екипа на детското отделение на болницата. Разказва, че след медицинският университет, работила няколко години в спешна помощ тук, след което специализирала педиатрия в София. За времето, в което специализирала обаче била убедена, че ще се завърне в болницата в Горна Оряховица.

Д-р Елена Зарева - педиатър: Много малко лекари остават в България, а още по-малко се връщат пък по малките градове. Също така смятам, че трябва да има една приемственост между по-възрастните и по-младите лекари, в същото време това, което аз съм научила и съм видяла има нужда да се прилага и в малкия град, пациентите са едни и същи!

В тази болница обаче д-р Зарева е едва вторият лекар, който е на възраст под 35 години, а средната възраст на колегите й е 56 години.

Д-р Марияна Кирилова, зам.-председател на БЛС - Велико Търново: Проблемът с човешките кадри е един проблем, който стои от 2002 година. Той вече не можем да кажем, че е критичен, а че катастрофален. Статистиката, която е за област Велико Търново по нищо не се различава от тази, която е в България. Ние имаме до 30 години - 5 процента!

За област Велико Търново най-висок е процента на лекарите на възраст между 55 и 60 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Семерджиев връчи отличия на ромски здравни специалисти
Министър Семерджиев връчи отличия на ромски здравни специалисти
Пътуващата изложба „Пактът Рьорих“ – история и съвременност гостува в Силистра
Пътуващата изложба „Пактът Рьорих“ – история и съвременност гостува в Силистра