НОВИНИ

Все повече азиатски туристи идват у нас на винен туризъм

Все повече туристи от Азия посещават винарските изби около Пловдив с цел винен туризъм. В Старосел - меката на червените вина, избите предлагат на посетителите винени турове и уроци по дегустация.

bnt avatar logo
от БНТ
19:52, 24.02.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Все повече хора придобиват култура за пиене на вино, затова и туристите от България и чужбина се увеличават, отчитат от една от големите винарски изби край Старосел. Там се отглеждат над 2000 декара лозя, а за миналата година са произведени над милион бутилки вино.

Теодора Тренева – управител на комплекс за винен и спа туризъм: Миналата беше много интересна, защото качеството на гроздето,
което събрахме беше наистина много хубаво, но реколтата беше по-малка като обем. И очакваме, че ще получим едни наистина много хубави вина.

Всяка година технолозите на избата произвеждат нови вина, които стават хит на пазара.

Теодора Тренева – управител на комплекс за винен и спа туризъм: Тази година изчакахме едно вино, което се казва „винено съкровище“. Чакаме го вече четвърта година. Тази година 1000 бутилки от него са готови. Вино от няколко сорта, купажно, но е гледано дълго в дъбова бъчва. Отлежало вино. Изключително, с много интересен характер.

Въпреки добрата гроздова реколта, винопроизводителите от региона искат повече финансова помощ от държавата. За да бъде конкурентоспособен на пазара секторът има нужда от субсидии за въвеждане на нови технологии, оборудване и обучение на кадри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция за Сирия
​Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция за Сирия
GPS навигация може да реши проблема със задръстванията във Варна
GPS навигация може да реши проблема със задръстванията във Варна