Засилен интерес на българи към нови туристически дестинации в Румъния отчитат русенски агенции. Все повече туристи не само от Русе, но и от други краища на страната посещават северната ни съседка.

Според туристическите агенции в Русе интересът към стандартните маршрути като Синая и Брашов намалява, за сметка на по-непознати места.

Светослава Шилкова - собственик на туристическа агенция: Търсят се нови дестинации, като Солна мина Окнеле Мари, музей на Тровантите - това са растящи камъни, Сибиу.

Русенци имат привилегията да живеят на 60 км от Букурещ, считан за един от най-зелените градове в Европа. Затова често го посещават. Задължително се спират за снимка пред Двореца на Парламента. Не пропускат да разгледат концертната зала Атенеум и музея на селото. Привлечени са и от архитектурата на стария град.

Божин Ангелов: „Едно от нещата, които ме мотивира да отида е, че там има много места, свързани с историята на България, например там, където Аспарух се е установил в Тулча."
Лили Ганчева - Сдружение „Еврорегион Данубиус": Преоткриваме Румъния. На българите им харесва да ходят в Букурещ, в патриаршията се съхраняват мощите на св. Димитър Басарбовски.

Само по великденските празници агенциите в Русе са организирали екскурзии за стотици българи до северната ни съседка.