НОВИНИ

Все повече българи се притесняват да пътуват в страни около Китай

Туристическите агенции и туропеарторите, които предлагат круизи у нас, отчитат ръст на клиентски запитвания - къде е безопасно да пътуват, за да избегнат коронавируса? В началото на месеца американски круизен кораб беше поставен под двуседмична карантина в японския град Йокохама заради пасажери с вируса.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:45, 14.02.2020
Чете се за: 01:17 мин.
По света

Запивания за безопасността най-често има от хора, избрали круиз, който минава през Виетнам, Тайланд, Индонезия или Япония. Всички круизни компании вече са изключили от маршрутите си всички пристанища в Китай, но все пак хората продължават да търсят информация за обстановката и в близките на Китай страни. Расте и броят на хората, които искат да отложат пътуванията си, поне докато проблемът с коронавируса не започне да утихва. Все пак резервациите не са намалели, но повече запитвания има за круизи в Средиземно море.

Борис Боев е мениджър на туристически услуги в една от най-големите агенции у нас. Напоследък страницата им във фейсбук е пълна с притеснени клиенти. Последният случай е за две приятелки, които са си купили круиз преди няколко месеца, но сега едната се отказва от пътуването.

Борис Боев, мениджър туристически услуги: Подготвяли са се, вид мечта им е, всичко са си купили, самолетни билети, круиза, но той круизът е в Япония, само че Япония е близо и паника. Едната решава просто емоционално, че няма да пътува и другата малко увисва и пита дали може да вземе друг човек или да се откаже.

За хората, които се чувстват застрашени да пътуват, круизните компании предлагат срещу 50 евро да смениш датата за своя круиз. А ако не искате да отлагате мечтата си, все пак съветват - добра лична хигиена и носене на маска през цялото пътуване.

Борис Боев, мениджър туристически услуги: Имаме колеги, които са в Индонезия, в Тайланд, те малко се явяват посланици, защото ги питаме как е положението на място.

Навсякъде има повишени мерки за сигурност по възлите, където се разминават много хора, но там, където са туристическите центрове, по курортите, почти никаква разлика в живота там.

Туроператорите от Виетнам пък всеки ден изпращат карта към българските си колеги, на която са обозначени напълно безопасните места и тези, които не се препоръчват за екскурзии и спирки на круизни кораби за момента. Друга мярка, че компаниите вече не допускат на борда на круизните кораби хора, които са пребивавали в Китай в близките две седмици.

Туроператорите следят обстановката във всички държави в близост до Китай и ще информират своевременно, ако има проблеми. Но съветват, ако все пак се притеснявате да пътешествате из тези страни, да изберете дестинации като Южна Америка и Южна Африка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бар на разделите в Холивуд
Бар на разделите в Холивуд
14 февруари е празник и на археолозиите
14 февруари е празник и на археолозиите