Все повече деца стават жертва на агресия в социалните мрежи. Само в Пловдив за последните шест месеца няколко непълнолетни са били обект на заплахи и обиди във фейсбук. При друг случай ученици организирали в интернет пространството масово бягство от училище.

Пловдив

Заплахите в социалните мрежи стават все по-модерни сред тийнеджърите, казват от местната комисия за борба с противообществените прояви. Последният пример е за две петнайсегодишни момчета, които се обиждали във фейсбук, включително чрез нецензурни снимки.

Петко Василев, заместник-председател на Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни: Едното момче прикачва автентични снимки на другото с изключителни цинични и обидни текстове, които са подбрани до такава степен, че изкарва от равновесие потърпевшото дете и му се налага продължителна терапия, за да преодолее този стрес.

Зачестилата агресия сред подрастващите в интернет ужасява родителите, затова много от тях не позволяват децата им да посещават социалните мрежи.

Някои деца споделят, че повечето социални мрежи са им забранени от родителите.

През първото шестмесечие на тази година в Пловдив са извършени 47 престъпления от непълнолетни. Най-много са кражбите в търговските центрове. Все по-често момичета отвличат вниманието на продавачките, след което крадат скъпа козметика и дрехи.