Повече от 600 деца с диабет тип 2 в британските болници будят загриженост у здравните експерти заради превръщащата се в епидемия захарна болест, чийто първи приятел е затлъстяването. Асоциацията на местните власти (LGA), която представлява повече от 370 съвета в Англия и Уелс, заяви, че общините спешно трябва да получат повече средства за справяне с „изключително тревожната тенденция“.

Диабет тип 2, който е най-често срещан при възрастни, се проявява, когато тялото не произвежда достатъчно инсулин, за да регулира нивата на кръвната захар. Най-обичайната причина за появата му е нездравословният начин на живот, довел до наднормено тегло. Около 621 деца и младежи под 25 години са се лекували от диабет тип 2 в детските диагностични отделения в Англия и Уелс през 2015/2016 г., от които 78,5% са затлъстели. Изследователите отбелязват, че през 2014/2015 г. броят на болните е възлизал на 545.

„Тези цифри показват изключително тревожна тенденция за нарастващия брой деца и тийнейджъри, които се лекуват от диабет за диабет тип 2 - състояние, което обикновено се развива при възрастни. Това е свързано със затлъстяването, което винаги води до големи здравословни проблеми по-късно в живота, но вече виждаме опустошителните последствия и в ранна възраст“, пише в доклада си LGA.

НЗОК: Наистина има липса на лекарства за диабет и епилепсия

НЗОК: Наистина има липса на лекарства за диабет и епилепсия

Наистина има липса на лекарства за диабет и епилепсия, отправени са допитванията до фирмата вносител, а парадоксалното е, че са внесени повече опаковк...

Организацията предупреди, че са необходими много средства за обществено здравеопазване за борба срещу детското затлъстяване.

„Диабет тип 2 може да доведе до опустошителни усложнения при възрастните, като сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност и слепота, и изглежда, че е още по-агресивен при деца, които развиват високо кръвно налягане и висок холестерол още по-бързо“, обяснява клиничният консултант Либи Даулинг.

„Диагнозата може да има голямо влияние и върху психическото здраве на детето. Някои от рисковите фактори за диабет тип 2 са извън нашия контрол, но можем да направим нещо за наднорменото тегло или затлъстяването“, добави тя.

Министерството на здравеопазването на Великобритания вече съобщи, че има „ясен и всеобхватен“ ангажимент за справяне с детското затлъстяване, основно свързан с продажбата на вредни за здравето храни и напитки в търговската мрежа.

Новите технологии в помощ на пациентите с диабет

Новите технологии в помощ на пациентите с диабет

Новите технологии могат да повишат качеството на живот на пациентите с диабет. Какви са конкретните възможности – това обсъдиха изтъкнати специалисти...