Бум на работещите пенсионери отчитат експертите по подбор на персонала. В края на март над 69 000 българи над 65-годишна възраст продължават да се трудят, показват данните на Националния статистически институт. В Благоевградска област повечето служители остават на работното си място и след пенсиониране или започват друга, по-нископлатена работа, казаха от Бюрото по труда.

Практиката на експертите показва, че в сферите, в които условията на труд са по-лоши, се съгласяват да работят предимно хора в пенсионна възраст.

Дамян Станев, експерт по подбор на персонала:
"Говорим за нещо под минимална или около минимална работна заплата. Да се компресират смени, тоест да се карат дежурства по 24 часа и т.н."

В Благоевградска област повечето хора над 65 години работят в охранителни фирми. Работодатели предпочитат да наемат служители точно в тази възраст, казват експертите.

Дамян Станев, експерт по подбор на персонала:
"Стават рано сутрин, свикнали са да работят и с труд да си изкарват прехраната. И в известен смисъл са доста по-дисциплинирани от младите."

Йордан Панайотов е пенсионер от 17 години и в момента работи като автоинструктор в Благоевград. Той разказа, че е успял да си намери високоплатена работа, защото е излязъл в пенсия по-рано от обичайното.

Йордан Кирилов Панайотов, автоинструктор:
„Един пенсионер на 65 години не може всяка работа и специалност да работи. Те са повече пазачи.”

Експертите по наемане на персонал казаха, че през последните няколко години много работодатели наемат по-възрастни служителите и заради европейската програма „ново работно място”. Тя осигурява финансиране на фирмите, които назначават на работа хора в пенсионна възраст.