НОВИНИ

Все повече харесват Борис Джонсън за премиер на Великобритания

В очите на британското обществено мнение лондонският кмет Борис Джонсън е фаворит с голяма преднина сред евентуалните приемници на Дейвид Камерън като водач на управляващата Консервативна партия и премиер на страната. Това сочат публикувани днес от в. "Индипендънт" данни от социологическо допитване на социологическата агенция ОРБ, предаде ТАСС.Джонсън има подкрепата на 38 процента от анкетираните, което надхвърля почти 2,5 пъти резултата на втория кандидат - вътрешната министърка Тереза Мей, спечелила симпатиите на 16 процента. Трети в класацията е министърът на финансите Джордж Озбърн с 9 на сто.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:50, 31.03.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света
все повече харесват борис джонсън премиер великобритания

Отделно проучване само сред хората, традиционно гласуващи за британските консерватори, показва почти същото разпределение на гласовете: 42 процента за Джонсън, 23 процента за Мей и 14 - за Озбърн.

"Борис Джонсън е очевиден фаворит и сред обществеността като цяло, и сред консервативния електорат", коментира вестникът.

Днес Камерън и Джонсън, който през май напуска креслото на столичен градоначалник, са от различни страни на барикадите в навечерието на насрочения за 23 юни референдум за членството на Великобритиания в ЕС. Премиерът оглавява агитационната кампания за оставане в общността, а кметът е лидер на евроскептиците, приканващи за излизане от Евросъюза. Новото допитване показва, че проблемът разделя британците практически на две равни групи, но за по-нататъшна евроинтеграция настояват малко повече - 51 на сто срещу 49 процента, апелиращи кралството да напусне ЕС.

Преди общите избори през май м. г. Камерън обеща да заема премиерския пост не по-дълго от два петгодишни мандата и да не кандидатства повече за лидер на консерваторите, щом през 2020 г. приключат пълномощията на сегашния парламент. С това отправи сигнал, че управляващите ще тръгнат към следващите избори вече с нов лидер. А според недоброжелатели на Камерън подобен сценарий може да бъде осъществен и по-рано - още тази година, ако референдумът бъде спечелен от евроскептиците начело с Джонсън. Камерън отхвърли този вариант и заяви, че независимо от резултата ще остане на премиерския пост до следващите избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекарският съюз призова за спиране на плановия прием в болниците
Лекарският съюз призова за спиране на плановия прием в болниците
Общо 16 души са задържани при операцията, свързана с ДАИ
Общо 16 души са задържани при операцията, свързана с ДАИ