Здравните власти по света не успяват да предпазят милиони пациенти от рисковани импланти. Затова от дефектни сърдечни клапи, ставни протези или силиконови импланти страдат и дори умират стотици хиляди хора. Това разкрива консорциум от разследващи журналисти от 36 държави, сред които Канада, Великобритания, Тунис, Южна Корея и Германия. Техните данни сочат, че често проблемите се прикриват и заради все по-тясното обвързване на лекарите с медицинската индустрия. Вижте подробностите от Мария Стоянова.

В последните 10 години броят на хората, които са станали жертва на опасни импланти, се е увеличил три пъти. Същевременно, ежегодно чрез сложни операции, почти всякакви части на тялото се подменят с изкуствени.

Разследванията показват, колко е лесно да се предложи медицински продукт на европейския пазар. Клинични изследвания в повечето случаи не са необходими. 90% от имплантите не се тестват от хора, преди да бъдат поставени. Европейските производители могат да се обърнат към близо 50, предимно частни, контролни фирми.
За сертификат се плаща и след това се получава защитен знак.

Правителството на Федералната република години наред се е застъпвало за частната система на проверка. Сега Министерството на здравеопазването в Берлин се обявява за създаването на независим орган, който да контролира качеството на медицинските продукти.

Хано Кауц, говорител на министерството на здравеопазването в Германия: Взимаме много сериозно журналистическите разследвания. Всеки описан случай е трагичен и е в повече. На ниво Европейски съюз също има реакция.

Миналата година в следствие на скандала със спукани силиконови импланти в гърдите, Европейската комисия създаде директива с правила за завишени стандарти на сигурност и качество.

Сега Брюксел призовава страните-членки за бързото й въвеждане в законодателствата. От производителите и лекарите се очаква да осигурят прозрачност на пациентита за своята работа.