Все повече хора у нас страдат от тежки паник атаки, като най-често причина за това е стресът в ежедневието или страхът от провал. Най-рисковата група са младите и търсещи успеха хора. Според едно от последните изследвания на Световната здравна организация над 300 милиона души по света страдат от депресия, а над 260 милиона – от тревожни разстройства.

Велико Търново

20-годишният Георги Минев разказва, че започнал да получава постоянни пристъпи и да не може да контролира тялото си, малко преди да завърши гимназия, когато пред него стояла възможността да учи в голям университет в Норвегия.

Георги Минев
„Получавам пристъпи, дори до най-малката дистанция започвам да се потя, да изпитвам сърцебиене, да ми се повдига. При всяко голямо разстояние гледах как да се спася отново вкъщи!“

Според специалистите най-често човек започва да получава паник атаки, когато трябва да вземе важно решение или когато започне да се страхува от провал.

Валя Христова – психотерапевт
„Когато един човек гони успехи, той е непрекъснато задъхан и в гонене на това да достигна нещо, да направя нещо. Обикновено от това състояние боледуват много успешни хора млади, това не е състояние на бедния човек!“

Георги разказва, че постепенно започнал да се изправя пред страховете си и да ги преодолява.

Георги Минев
„Повтарям си по няколко минути на ден, че съм добре, че всичко е наред и че изчезват атаките!“

А специалистите съветват, изпадайки в подобно състояние, да търсим помощта най-вече на близките си и да не се затваряме в себе си, защото в противен случай можам да станем затворници на собствения си ум.