От началото на годината 884 мъже са избрали да гледат децата си докато жените им работят. Това показват данни на Националния осигурителен институт за първото полугодие. Бащите, избрали да излязат в бащинство получават повече пари от жените в майчинство, защото са осигурявани на по-високи заплати.

Светлин и Ваня са родители на две деца - Константин и Неда. Когато малкият Косьо навършва една годинка, дълго се чудят кой да поеме грижите за него - майката, бащата или детегледачка. В този момент Ваня получава професионално предложение, на което няма как да откаже.

Светлин Стоянов, баща в бащинство: С отработените механизми, които държавата дава, със съпорта, който имаме от НОИ, непрекъснато се случват подобни неща, така че аз излязох без никакъв проблем, документите бяха оформени буквално за няколко дни.

С това решение Светлин става един от тези 661 бащи, които избират да гледат децата си през 2018 г. Така вече два месеца и половина бащата прекарва всеки ден с малкия си син.

Светлин Стоянов, баща в бащинство: В момента той е в етап на прохождане, така че доста време прекарваме в това да обикаляме, за да мога аз да го съпортвам, да го държа и да придобива една стабилност ден след ден.

Все повече татковци решават да поемат грижите за своите деца. (Само през първото полугодие мъжете по бащинство с деца над 6 месеца са повече от 220. За сравнение - миналата година са били близо 400.

Според експерти бащинството е добър вариант за младо семейство, а решението зависи от дохода и от квалификацията на двамата родители.

Мика Зайкова, финансов експерт: Ако майката е на висока позиция и получава висока заплата, т.е. семейството все пак е по-състоятелно, а бащата е на по-ниска позиция, тя не би искала да си губи позицията.

Мъжете по бащинство получават с близо 400 лева повече от жените по майчинство, защото осигуровките им са били по-високи. Най-много бащи се грижат за децата си в столицата, следвани от тези в Пловдив и Стара Загора.

Средният размер на помощите за отглеждане на дете за периода януари - юни 2018 г при мъжете е 936,33 лв, а при жените - 550,83 лв.

Синдикатите подкрепиха законопроекта за защита на бащинството

Синдикатите подкрепиха законопроекта за защита на бащинството

Синдикатите в Националния съвет за тристранно сътрудничество подкрепиха законопроекта на левицата за защита на бащинството, а работодателите и правите...