НОВИНИ

Все повече мъже излизат в бащинство заради по-високи доходи

От началото на годината 884 мъже са избрали да гледат децата си докато жените им работят. Това показват данни на Националния осигурителен институт за първото полугодие. Бащите, избрали да излязат в бащинство получават повече пари от жените в майчинство, защото са осигурявани на по-високи заплати.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:24, 22.08.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Светлин и Ваня са родители на две деца - Константин и Неда. Когато малкият Косьо навършва една годинка, дълго се чудят кой да поеме грижите за него - майката, бащата или детегледачка. В този момент Ваня получава професионално предложение, на което няма как да откаже.

Светлин Стоянов, баща в бащинство: С отработените механизми, които държавата дава, със съпорта, който имаме от НОИ, непрекъснато се случват подобни неща, така че аз излязох без никакъв проблем, документите бяха оформени буквално за няколко дни.

С това решение Светлин става един от тези 661 бащи, които избират да гледат децата си през 2018 г. Така вече два месеца и половина бащата прекарва всеки ден с малкия си син.

Светлин Стоянов, баща в бащинство: В момента той е в етап на прохождане, така че доста време прекарваме в това да обикаляме, за да мога аз да го съпортвам, да го държа и да придобива една стабилност ден след ден.

Все повече татковци решават да поемат грижите за своите деца. (Само през първото полугодие мъжете по бащинство с деца над 6 месеца са повече от 220. За сравнение - миналата година са били близо 400.

Според експерти бащинството е добър вариант за младо семейство, а решението зависи от дохода и от квалификацията на двамата родители.

Мика Зайкова, финансов експерт: Ако майката е на висока позиция и получава висока заплата, т.е. семейството все пак е по-състоятелно, а бащата е на по-ниска позиция, тя не би искала да си губи позицията.

Мъжете по бащинство получават с близо 400 лева повече от жените по майчинство, защото осигуровките им са били по-високи. Най-много бащи се грижат за децата си в столицата, следвани от тези в Пловдив и Стара Загора.

Средният размер на помощите за отглеждане на дете за периода януари - юни 2018 г при мъжете е 936,33 лв, а при жените - 550,83 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли опасност от разпространение на морбили у нас?
Има ли опасност от разпространение на морбили у нас?
​Фейсбук премахна стотици профили, свързани с Русия и Иран
​Фейсбук премахна стотици профили, свързани с Русия и Иран