Все повече училища в Благоевград предлагат специалности, съобразени с пазара на труда. Наред с обученията по езици, много от средните училища вече са разкрили паралелки с профили насочени към софтуерните и хардуерните науки, технически и IT професии, както и с професии търсени в сферата на услугите.

Благоевград

Божидар е единадесетокласник в благоевградското 5-о средно училище, в което от следващата учебна година се разкрива нова специалност. Тя има за цел да подготви учениците за практическа работа в сферата на графичния и уебдизайна.

Божидар Ангелов, ученик: Много важно е при избирането на бъдеща професия е да е нещо, което ще бъде завинаги, нещо което да бъде развиваща се професия, което е едно от нещата в 5-о училище - “Графичен дизайн”. В момента знаете има голяма ниша за IT специалисти, за графични дизайнери, хора които се занимават с тази гледна точка.

При избора на училище важно е желанията на учениците да бъдат съобразени с интересите и наклонностите им, съветват специалистите.

Мария Ваклинска, ръководител на кариерно ориентиране към ЦЛТРД: Те идват с нагласата “да ми кажете какво да работя”, при което ние обясняваме, че не казваме кой какво да работи, разкриваме техните способности, техните интереси, къде са силните, къде са слабите им страни така че да могат да направят свой мотивиран избор.


На училищна панорама в Благоевград възможностите на своите учебни заведения, както и постиженията си през годините представиха 8 средни училища, както и езикови школи и занимални.