НОВИНИ

Все повече жени в Саудитска Арабия работят

Жена продавач-консултант и жена телевизионен водещ са напълно естествени професии за нас. Но в страна като Саудитска Арабия това далеч не е традиционна гледка. В често определяната като "най-лошата страна за живеене за жени" през последните години все повече жени са започнали работа и в бъдеще се очаква броят им още да нараства .

bnt avatar logo
от Калина Текелиева
09:44, 18.02.2017
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Махрам Алатег е консултант в магазин за козметика и всеки ден ходи с нетърпение на работа, защото там получава свободата, от която има нужда. Kазва, че не просто харесва, а обича гримовете и всичко, свързано с тях.

Махрам Алатег: "Как може един мъж без опит в козметиката да помогне! Нужно е женско присъствие. Един мъж може да продава парфюми, но е невъзможно да продава гримове. Подкрепям идеята жените да заместят мъжете. Защото съм жена!"

Саудитска Арабия е единствената държава в света, където жените нямат право да шофират. Без позволението на своя съпруг, баща или брат саудитките не могат да учат, да пътуват, да се женят и развеждат. Тази система на покровителство обаче, е тясно свързана с трудовата заетост, смята Халид Алхудер, основател на фирма за набор на женски персонал.

Халид Алхудер: "Ако се наемат жени в необходимите сектори, цялата система на покровителство бавно ще се разпадне. Защото жените няма да имат нужда мъжете да свършат нещо вместо тях. Преди, например, банките обслужваха само мъже и жените не можеха да отидат до банката и да си отворят сметка. Днес има клонове за жени, които се управляват от жени."

Само преди 5 години в частния сектор в Саудитска Арабия са работели едва 46 000 жени, сега броят им е 560 000.

Халид Алхудер: "Въпреки всичките табута, мога да кажа, че обществото много бързо се адаптира към промените."

Жените вече са намерили своето място и в саудитските медии. Аймад Ражаб e една от първите жени, които работят в местна телевизия.

Аймад Ражаб: "Преди 12 години не беше прието да видиш саудитска жена в медиите. Самото общество отхвърляше идеята. Но с времето то започна да привиква и да приема жените по-добре."
Махрам Алатег: "Вярвам, че жените трябва да търсят работа, а не да чакат някой друг да ги издържа. Жената трябва с труд да стигне там, където иска да бъде."

Промените в саудитското общество не се случват бързо, но развитие има и целта на властите е през 2030 година жените да представляват 30% от работната сила в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Телефон 112 в помощ на горските стражари във Варна
Телефон 112 в помощ на горските стражари във Варна
Ученици от Карлово набират средства за ремонт на сграда
Ученици от Карлово набират средства за ремонт на сграда