НОВИНИ

Все повече животновъди отглеждат маришки овце

Над 40 животновъди се включиха в 11-то изложение на белите и вакли маришки овце, което се проведе в Аграрния университет в Пловдив. Двете породи са едни от най-продуктивните и доходоносни за фермерите у нас, затова към отглеждането им се ориентират все повече стопанства.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
19:40, 28.10.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Белите и вакли маришки овце са ценна част от националния генофонд. Опазването им е приоритет за сдружението за отглеждане и развъждане на двете местни породи.

Проф. Дойчо Димов, преподавател в Аграрния университет в Пловдив:Стремежът не е само да ги пазим като местни породи, а те да формират и определен доход с продукция от мляко и агнета, с което да са конкуретноспособни на останалите породи.

Равнинната част на Южна България е най-подходящото място за отглеждането на маришките овце. Специфики има при селекцията и развъждането им, но най-важното е да се осигури необходимото ниво на хранене.

Джамал Сайдев, животновъд от село Краище: Много млечна. Има повече мляко.Не се отглежда трудно. Повече храна. Повече гледане към нея и това е.

Гено Чобанов, животновъд от град Съединение: Едно време ги имаше само в село Мало Конаре тия овце. Аз съм ходил като дете с моя дядо, с другия ми дядо да взимаме агнета, да ги развъждаме.

Според овцевъдите държавата също може да подпомогне дейността им като завиши размера на субсидиите.

Гено Чобанов, животновъд от град Съединение: Едно време беше гордост да си овчар. Като имаш 50 овце си богат. Сега 500 да имаш си сиромах.

По време на изложението в Пловдив най-представителните овце от двете породи бяха отличени и наградени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Спокоен бе първият ден в Каталуния под властта на Мадрид
От нашите пратеници: Спокоен бе първият ден в Каталуния под властта на Мадрид
Пореден протест срещу добива на газ в Добруджа
Пореден протест срещу добива на газ в Добруджа