Осигуряването на безопасна и сигурна среда за бъдещите възрастни може да се случи, само ако институциите и родителите не забравят, че "Всеки ден е ден на детето". Именно под този надслов преминават и празниците в цялата страна. Как премина денят в Благоевград и в други градове ще научим от Ирина Николова.

В Благоевград през целия ден имаше забавния и игри за децата по повод техния празник. Те имаха възможност да рисуват, изработват картички от хартия, както и да направят различни предмети от подръчни материали. Децата се състезаваха с велосипеди, скейтбордове и ролери. За най-добрите имаше и награди, като голямата изненада беше подарък велосипед. Зад мен, както може да видите тече концертът на децата от танцовите школи към Центъра за личностно и творческо развитие от Благоевград. Под формата на игри и забавления в цялата страна децата придобиха и много познания в днешния ден. Някои влязоха в ролята на възрастни като помагаха на свои връстници, а други дадоха и предложения на родителите си какви подаръци да им купят. Как премина празникът в големите градове- вижте.

2 000 участници от 6 страни се включиха в етнофестивала ”Децата на Балканите - с духовност в Европа”. 17-ото издание на международната проява се провежда в курортното селище Минерални бани край Хасково.

Ноопур Дубе, хореограф на Асоциация за спорт и култура “Удбхав”: За пръв път сме в България. Участвахме в подобно състезание в Индия и там научихме за този фестивал. На сцената ще покажем наши класически индийски танци, както и фолклорни танци от различните щати на страната.

В етнофестивала се включиха и представителите на културно дружество “Ябланичко коло".

Боян Ивкович, Културно дружество “Ябланичко коло”: Много се радваме, че сме тук. Ще покажем пред публиката традиционни сръбски танци. Ще видите характерни танци от различните краища на Сърбия.

Паралелно с концертната програма се провеждат и съпътстващи дейности като представяне на традиционни занаяти и кулинарна изложба.

В международния ден на детето институциите се обединяват в името на подрастващите. Родители обаче настояват вниманието им да не бъде само на днешния ден, а през цялата година.