НОВИНИ

Всеки пети българин е участвал в корупция

Всеки пети българин е участвал в корупция според изследване на Центъра на изследване на демокрацията. Корупцията в администрацията се увеличава постепенно през последните 5 години. Засилва се и корупционната практика, определяна от експерти като ,,завладяване на държавата '' за задоволяване на частни интереси. Според президента Росен Плевнелиев най-силно е поразена българската енергетика.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:50, 04.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Почти 30 на сто от българите са давали подкуп или са били подложени на корупционен натиск през 2014г. Това са данните от проучване на Центъра за изследване на демокрацията. На Балканите ни изпреварват само Албания, Македония, Босна и Херцеговина.

Руслан Стефанов - Център за изследване на демокрацията: Корупцията не може да бъде въпрос на ,,няколко гнили ябълки,, поне според тези данни, а по-скоро е системен проблем.
д-р Огнян Шентов - председател на Център за изследване на демокрацията: Другият проблемен кръг е завладяването на държавата - една сложна комплексна форма на преди всичко политическа корупция.

Необходима е институционална и гражданска мобилизация за решителна битка срещу корупцията, е препоръката на държавния глава Росен Плевнелиев.

Росен Плевнелиев - президент на България: Аз не искам българският народ и държава да бъдат асоциирани с корупция и организирана престъпност. Завладяването на държавата от олигархични интереси има и своето наднационално измерение, което е пряко свързано със сигурността на страната. Именно проследяването на корупционната нишка разкрива пред българското общество същинско съзаклятие между чужди интереси и криминални схеми на български бизнес кръгове. Най-тежко поразеният сектор е българската енергетика. Обществото има право да разбере пълната истина за провалените енергийни проекти.
Председателят на ВКС Лозан Панов започна своето изказване с разказ за съседна Румъния, където открили онлайн музей за най-известните случаи на корупция в страната. Но не се досети за примери, с които да запълним подобен музей в България.
Лозан Панов - председател на ВКС: Това означава, че у нас или няма корупция, или явно сме твърде далеч от времето, в което бихме могли да я изпратим в музея. Първата хипотеза е една утопия, а втората преминава през дълбока реформа в съдебната система. Бавното правораздаване предпоставя и отваря вратички за корупция, не само в цялата съдебна система, но и в цялата държава.

От своя страна министърът на правосъдието Екатерина Захариева заяви, че корупцията няма как да бъде преборена само със стратегически документи и законодателни промени. Като един от най-големите проблеми тя посочи автоцензурата при магистратите.

Екатерина Захариева - министър на правосъдието: Съдиите и прокурорите в новите демокрации все още не са се научили, че те са служители на обществото, а не служители на изпълнителната, законодателната, на една или друга институция.


;

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обясни, че в МВР работят на първо място за ограничаване на корупцията вътре в самата система.

Румяна Бъчварова - министър на вътрешните работи: Второто добро лекарство срещу корупцията - това е откритото управление. Не само откритите данни, а откритото управление, съчетано с целия потенциал на електронното управление.

Законът не е искан от Брюксел, искат го българските граждани - категорична е вицепремиерът Меглена Кунева.

Меглена Кунева - вицепремиер, министър на образованието и науката: Конфликт на интереси, проверка на имуществото - това е , което може този закон и го може по висшите етажи. Този закон е част от една много по-голяма верига и тази верига има за задача да овласти гражданите.

Предстои второто четене на антикорупционния закон в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Живописните светове на Петър Пиронков
Живописните светове на Петър Пиронков
Румънци са основните прекупвачи на силистренските кайсии
Румънци са основните прекупвачи на силистренските кайсии