НОВИНИ

Всеки трети българин пътува с цел туризъм, предпочитаме дестинации в родината

Всеки трети българин е предприел поне едно пътуване през годината с цел туризъм. Това показват данните на Националния статистически институт и Евростат. За разлика от нас, жителите на останалите европейски страни пътуват двойно повече.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
19:06, 21.08.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

"По света или у нас?" - това е може би най-често задаваният въпрос в началото на всеки отпускарски сезон. Данните показват, че 1,8 млн. българи са предприели пътуване с цел туризъм през 2016 г. Повече от две трети от тях обаче са избрали за своя туристическа дестинация България.

Живка Недева: В България може да си намериш много евтин престой с добро качество, докато в чужбина получаваш нещо много различно и като усещане, и като култура.

Именно благодарение на това усещане за култура, което туристите търсят, бъдещата столица на културата - Пловдив отчита ръст в посещенията си. Данните показват, че интересът към града под тепетата се е покачил с 40% от началото на тази година.

Нина Александрова, туристически блогър: Пловдив си има едни такива тайни местенца, които си носят една магия и мисля, че това е нещото, което привлича хората в България.

Според данните на Националния статистически институт, всеки българин, предприел пътуване зад граница, е склонен да похарчи за него 156 евро, за разлика от други европейски граждани, които отделят два пъти по-голяма сума.

Понякога обаче почивката в чужбина се оказва по-евтина.

Нина Александрова, туристически блогър: Тази година за мен беше голяма изненада за мен, че Виена е по-евтина от България в много отношения.

Предварителното планиране на всяка ваканция е задължителен елемент, категорична е Нина, затова подсеща, че лято 2019 г. вече не e толкова далеч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чешки кинодейци започват гладна стачка в деня на годишнината от Пражката пролет
Чешки кинодейци започват гладна стачка в деня на годишнината от Пражката пролет
Владимир Савов заема поста на подалата оставка Ралица Агайн в КФН
Владимир Савов заема поста на подалата оставка Ралица Агайн в КФН