НОВИНИ

Всеки трети ученик в София е активен пушач, сочи международно изследване

Всеки трети ученик в София е активен пушач, сочи международно изследване на университета "Джон Хопкинс" в Съединените Щати, изготвено съвместно с Коалиция за живот без тютюнев дим. Изследването е проведено в София за периода 11-14 април тази година.

БНТ2-София
от БНТ2-София
19:37, 12.10.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Наблюдението на 87 училищни района в София показва, че около 84 училища има магазини за продажба на тютюневи изделия на разстояние по-малко от 250 метра, което е забранено с наредба на здравното министерство.

д-р Гергана Гешанова, Коалиция за живот без тютюнев дим: "Изследването на СЗО показва, че 30% от девойките между 14 и 15 години и 22% от момчетата на 15-16 години, пушат."

Над 450 са магазините на продажба на дребно около учебните заведения. Тютюневи изделия се продават в 350 от тях.

д-р Гергана Гешанова, Коалиция за живот без тютюнев дим: "В 99% от тези магазини има реклама и това са обикновено цветни красиви, светещи, на български, на английски приканващи с промоции комбинирани. С други думи рекламата действа тъй както трябва да действа, в случая обаче не за добро."
д-р Маша Гавраилова, Коалиция за живот без тютюнев дим: "В 60% от случаите позволяват минавайки без да са влезли в обекта, тези реклами и самите тютюневи изделия са видими."

След репортаж на БНТ 2 за заведенията с наргилета около училищата Върховна административна прокуратура се самосезира и бяха назначени проверки. От "Коалиция за живот без тютюнев дим" са внесли доклада с данните като сигнал в Прокуратурата, като настояват да се разшири спектъра на проверките . Експертите ще искат и промяна в законодателството за рекламата и промоциите на тютюневи изделия от всякакъв вид в близост до училищата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНР е домакин на правна асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия
БНР е домакин на правна асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия
Специално интервю на президента Румен Радев пред БНТ
Специално интервю на президента Румен Радев пред БНТ