НОВИНИ

Всеки втори български студент в Австрия търси специализация или стаж у нас

Близо половината български студенти в Австрия се интересуват от възможности за специализации или стажове в България. Това показва проучване сред 169 наши сънародници, които са учили в Австрия или в момента следват там, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:46, 05.05.2016
Чете се за: 00:28 мин.
У нас
всеки втори български студент австрия търси специализация стаж нас

Анкетата е организирана от Службата по трудовите и социалните въпроси на Министерството на труда и социалната политика при посолството на България във Виена със съдействието на местната организация на българските студенти. По-малко от 28 на сто от анкетираните работят в Австрия по специалността си, а 30 на сто са без работа.

Близо 72 процента от анкетираните са отишли да учат в Австрия, след като са завършили средно образование в България. Всеки пети е завършил или изучава хуманитарна специалност, 17 на сто следват архитектура и строителство. На над половината от анкетираните младежи им предстои да се дипломират през 2017 г. с бакалавърска, магистърска или докторска степен.

Всеки трети български студент би се върнал у нас, ако получава заплата между 1501 лв. и 2000 лв. на месец. Около 22 на сто биха предприели тази стъпка при възнаграждение между 2001 лв. и 2500 лв., а 19 на сто искат над 3000 лв. месечно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ОП Развитие на човешките ресурси: Центрове за професионално обучение
ОП "Развитие на човешките ресурси": Центрове за професионално обучение
Гризач спря движението по главна жп линия в Германия
Гризач спря движението по главна жп линия в Германия