Украинците празнуват историческото решение на Вселенската патриаршия да пристъпи към признаване на независима от Москва украинска православна църква. Московската патриаршия определи решението като „катастрофа“ и „схизма“.

Синодът в Истанбул подкрепи искането на Киев за независима, автокефална църква и сне анатемата от патриарх Филарет, който се надява да оглави независимата украинска църква.

митрополит Емануил: Светият синод обсъди въпроса за Украйна и постанови:да поднови вече взетото решение - да се пристъпи към предоставянето на автокефалност на Украинската църква.

Решенията са подготовка за събор, който ще отправи молба към патриарх Вартоломей да предостави на Украинската православна томос - постановление за независимост. Тогава украинската автокефалност ще стане факт.

Според украинския президент Порошенко независимостта на църквата в Киев е част от държавната проевропейска и проукраинска стратегия.

Президентът на Украйна Петро Порошенко се здрависва с патриарх Филарет
Президентът на Украйна Петро Порошенко се здрависва с патриарх Филарет © БТА
​Архиепископ Йероним отмени срещата си с Вселенския патриарх Вартоломей в Атина

​Архиепископ Йероним отмени срещата си с Вселенския патриарх Вартоломей в Атина

Атинският архиепископ Йероним снощи отмени изненадващо планираната за тази сутрин среща с Вселенския патриарх Вартоломей, съобщава "Катимерини". Църко...