НОВИНИ

Вселенският патриарх подписа документа за автокефалия на Украинската църква

Вселенският патриарх Вартоломей подписа документа за автокефалия на Украинската православна църква, което формално я прави независима от Руската православна църква. В Киев нарекоха събитието историческо, в Москва го определиха като "безумно". Още за подписването на декрета и реакциите в Украйна и Русия - от Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:27, 05.01.2019
Чете се за: 00:57 мин.
По света

След близо 4 века в лоното на Руската православна църква украинската се отделя от нея. В края на миналата година украински православни лидери обявиха създаването на нова, обединена църква. За неин предстоятел беше избран митрополит Епифаниий. Това обтегна отношенията между Киев и Москва и в отговор Руската православна църква прекъсна връзките си с Вселенската патриаршия.

Според Киев автокефалията на църквата е от ключово значение за сигурността на страната.

;

Президентът Порошенко благодари на Вселенския патриарх Вартоломей.

Петро Порошенко, преиздент на Украйна: Благодаря на негово всесветейшество Вартоломей. За вярата му... За вашата вяра, за любовта към Украйна, за молитвите Ви за страната и народа ни, за куража ви.

Томосът ще бъде връчен утре на делегацията по време на тържествена литургия. Документът ще пристигне в Киев - на 6 януари, в навечерието на Коледа, която в Украйна отбелязват на 7 януари. За тогава е предвидено празнично шествие.

;

Руската реакция не закъсня. Подписването на томоса за разколниците в Украйна окончателно откъсна Вселенската патриаршия от световното православие, заяви прессекретарят на патриарха на Руската православна църква, свещеник Александър Волков. А от Московската патриаршия казаха, че декретът е "лист хартия без канонична сила".

Това е удар по православието в световен мащаб и поставя пред труден избор поместните цървки, които ще трябва да решат дали да признят новата структура, казват още от Москва.

;

Томосът беше подписан в храма "Свети Георги" край резиденцията на Вселенската патриаршия в Истанбул в присъствието на голяма украинска делегация, начело с президента Петро Порошенко.

Негово всесветейшество Вартоломей, Вселенски патриарх: Тази църква в Константинопол винаги ще бъде на ваша страна, ще се надява, моли и работи за вашето израстване и напредък в Христа, ще се моли за стабилността на новопоявилата се Православна Автокефална църква на Украйна!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зимата настъпва в цяла Европа
Зимата настъпва в цяла Европа
Трима души загинаха при стрелба в зала за боулинг в Калифорния
Трима души загинаха при стрелба в зала за боулинг в Калифорния