Вселенският патриарх Вартоломей подписа документа за автокефалия на Украинската православна църква, което формално я прави независима от Руската православна църква. В Киев нарекоха събитието историческо, в Москва го определиха като "безумно". Още за подписването на декрета и реакциите в Украйна и Русия - от Теодора Гатева.

​С този подпис беше дадена автокефалия на Украинската православна църква
​С този подпис беше дадена автокефалия на Украинската православна църква © БТА

След близо 4 века в лоното на Руската православна църква украинската се отделя от нея. В края на миналата година украински православни лидери обявиха създаването на нова, обединена църква. За неин предстоятел беше избран митрополит Епифаниий. Това обтегна отношенията между Киев и Москва и в отговор Руската православна църква прекъсна връзките си с Вселенската патриаршия.

Според Киев автокефалията на църквата е от ключово значение за сигурността на страната.

Томосът беше подписан в храма "Свети Георги" край резиденцията на Вселенската патриаршия в Истанбул в присъствието на голяма украинска делегация, начело с президента Петро Порошенко.

Негово всесветейшество Вартоломей, Вселенски патриарх: Тази църква в Константинопол винаги ще бъде на ваша страна, ще се надява, моли и работи за вашето израстване и напредък в Христа, ще се моли за стабилността на новопоявилата се Православна Автокефална църква на Украйна!
Патриарх Вартоломей подписа за автокефалия на украинската църква

Патриарх Вартоломей подписа за автокефалия на украинската църква

Вселенският патриарх Вартоломей подписа в Истанбул днес томоса (декрета) за автокефалия на православната църква на Украйна, предаде Асошиейтед прес. С...

Президентът Порошенко благодари на Вселенския патриарх Вартоломей.

Петро Порошенко, преиздент на Украйна: Благодаря на негово всесветейшество Вартоломей. За вярата му... За вашата вяра, за любовта към Украйна, за молитвите Ви за страната и народа ни, за куража ви.

Томосът ще бъде връчен утре на делегацията по време на тържествена литургия. Документът ще пристигне в Киев - на 6 януари, в навечерието на Коледа, която в Украйна отбелязват на 7 януари. За тогава е предвидено празнично шествие.

© БНТ

Руската реакция не закъсня. Подписването на томоса за разколниците в Украйна окончателно откъсна Вселенската патриаршия от световното православие, заяви прессекретарят на патриарха на Руската православна църква, свещеник Александър Волков. А от Московската патриаршия казаха, че декретът е "лист хартия без канонична сила".

Това е удар по православието в световен мащаб и поставя пред труден избор поместните цървки, които ще трябва да решат дали да признят новата структура, казват още от Москва.

Руската църква: Томосът за украинската автокефалия е без канонична сила

Руската църква: Томосът за украинската автокефалия е без канонична сила

„Подписването на томоса за разколниците в Украйна окончателно откъсна Вселенската патриаршия от световното православие“, заяви пред ТАСС днес прессекр...