НОВИНИ

Вселенският патриарх призова Св.Синод да промени решението си за събора

Вселенската патриаршия отправи предупреждение към всички поместни православни църкви, сред които и българската, да участват във Всеправославния събор, както са декларирали преди време.

Весела Смилец
от Весела Смилец
17:33, 07.06.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Вселенската патриаршия призовава всички предстоятели "да се издигнат на висотата на обстоятелствата и да дойдат в Крит за Светия и Велик Събор", като им напомня преди всичко, за отговорността им пред единството на Православието.

На български пълният текст на обръщението е публикувано в сайта за православие Dveri.bg. В него се изразява изненада и недоумение от решения и мнения на някои поместни православни църкви да не участват в събора.

В обръщението се отбелязва, че не съществува възможност за преразглеждане на вече поставената в ход съборна процедура. Затова се очаква предстоятелите на православните църкви, съгласно правилника за организацията и функционирането на Великия Събор, да донесат на място евентуалните си предложения за промени и добавки в единодушно одобрените текстове от предсъборните всеправославни съвещания и от събранията на предстоятелите по въпросите на дневния ред.

Решението е било взето вчера на заседанието на разширения състав на Синода на Вселенската патриаршия. В решение на Светия синод от 1 юни БПЦ обяви, че няма да участва във Всеправославния събор и решението е категорично и единодушно. Желанието на българските митрополити е съборът да бъде отложен заради възникнали несъгласия по вече одобрени за събора текстове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прогнозите на икономистите за Евро 2016
Прогнозите на икономистите за Евро 2016
Анкета пита как да се казват метростанциите по третата линия в София
Анкета пита как да се казват метростанциите по третата линия в София