Австралия ще продължи да оказва помощ на Полфрийман и ще подкрепя бързото му напускане на България, веднага след като бъде освободен. Това пише в своя позиция до "По света и у нас" австралийският външен министър Марис Пейн.

В отговор на запитване от "По света и у нас", Марис Пейн призовава за гаранции, че Джок Полфрийман получава справедлив процес, в съответствие с българското законодателство.

Австралийският външен министър изразява загриженост, че осъденият за убийството на Андрей Монов е задържан в миграционен център, след като е освободен условно от затвора. Подчертава също, че ще бъде разтревожена, ако незаконови причини забавят освобождаването на австралийския гражданин.

В писмото си до "По света и у нас" австралийският външен министър заявява, че продължава да следи отблизо съдебния процес по случая с Джок Полфрийман.

Пред австралийския посланик в Атина Джон Филп българският правосъден министър Данаил Кирилов е подчертал, че вярва в независимостта на българския съд.

Посланик Филп е заявил, че австралийската страна е наясно, че в момента всичко с Джок Полфрийман се развива според българското законодателство.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Посланикът казва, че му е издаден паспорт, който е в посланика и ще му бъде предаден след като преминат всички съдопроизводствени действия.

Австралийският посланик се е срещнал и с главния прокурор. Сотир Цацаров е заявил, че липсват убедителни доказателства за поправянето на Джок Полфрийман. Подчертал е още, че австралиецът не е изплатил дори минимална част от обезщетението за убийството на Андрей Монов. Пред посланик Фелп Сотир Цацаров изрично е заявил, че няма политическо влияние в действията на държавното обвинение по казуса, а прокуратурата прилага правомощията си в защита на обществения интерес и на правата на пострадалите.

Джок Полфрийман е настанен в дома за мигранти на дирекция "Миграция" в Бусманци, тъй като по закон на австралиеца е издадена заповед за експулсиране от страната. Процедурата може да бъде приключена когато му бъде вдигната забраната за напускане на България.