НОВИНИ

Продължават фалитите на дружества на "Томас Кук" в Европа

Фалитите, свързани с британския турооператор "Томас Кук", продължават и днес. Банкрут обяви и немското подразделение на дружеството. Българското Министерство на туризма взима допълнителни мерки за справяне с кризата. Темата следи репортерът ни Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:20, 25.09.2019
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Министерството на туризма ще съдейства на българските хотелиери при завеждане на колективен иск при събиране на вземания за юли и август от "Томас Кук" и дъщерните компании на дружеството. Освен това от ведомството откриват гореща телефонна линия, на която всички засегнати могат да потърсят съдействие.

След като се оказа, че са фалирали всички дружества от групата "Томас Кук" в Континентална Европа, стана ясно, че всичките 5940 чужди туристи са у нас по линия на закритите компании. Техните допълнителни разходи ще бъдат покрити от застрахователите на "Томас Кук".

Официалният представител на "Томас Кук" у нас и министерството на туризма ще разпространят бланки, които засегнатите от фалита на компанията туристи и хотелиери трябва да попълнят.

Всички техни допълнителни разходи както за престой, така и за транспорт, ще бъдат покрити от застрахователя на "Томас Кук" и дъщерните му дружества, увери министърът на туризма.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Представители на министерството вече са по морето във всеки един от хотелите, заедно с представителите на официалния представител на "Томас Кук" - "Астрал холидейз", за да съдействаме за безпрепятственото завръщане на туристите.

Туристите ще имат право да прекратят почивката си или да я изкарат докрая. Най-засегнати са хотели в Слънчев бряг и Златни пясъци.

;

До този момент "Томас Кук" е водил в България между 350 хиляди и 450 хиляди туристи годишно. Пакети, които сега ще бъдат отменени, са направени и за догодина.

Николина Ангелкова, министър на туризма: През следващата седмица предвиждам и посещение на място, в Германия основно, за да можем капацитетът, който бяхме договорили от "Томас Кук" за лято 2020 г. с общи усилия да бъде пренасочен към другите големи турооператорски компании. Така че да нямаме по-голям риск от този, който към момента анализираме за следващия сезон.

По данни на министър Ангелкова именно фалиралият туроператор е запазил голяма част от капацитета на предстоящите през следващата година чартърни полети към България.

Министерството на туризма ще предложи законодателни промени, които предвиждат допълнителна застраховка за чуждите туроператори у нас. Идеята е тези промени да влязат в сила до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британските депутати отново заседават след като разпускането им беше отменено
Британските депутати отново заседават след като разпускането им беше отменено
ЦИК изтегли жребия за местните избори
ЦИК изтегли жребия за местните избори