НОВИНИ

Само Меглена Кунева се яви до този час в следствието на разпит заради ваксините

Прокуратурата възнамерява да разпита всички министри от кабинета в оставка във връзка с бартера на ваксините. Държавното обвинение мотивира това с факта, че решението за размяната е взето от Министерския съвет - неприсъствено, с подпис. Вижте прякото включване от следствието на Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:09, 22.11.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

До 12.00 часа единствено министърът на образованието и науката в оставка Меглена Кунева дойде в следствието на разпит заради ваксините. Нито при пристигането си, нито след това тя коментира пред журналистите за какво са я разпитвали и в крайна сметка знаела ли е какво подписва.

Всички министри трябва да дойдат в прокуратурата на разпит като свидетели, тъй като те са положили подписите си за този бартер и решението е взето от МС. Разпитите трябва да бъдат осъществени в рамките на днешния и утрешния ден.

Мотивите на прокуратурата разясни в "Денят започва" на БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова:

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: За прокурорите е важно всеки министър по какъв начин е узнал за предложението на министър Москов? Кой му е занесъл документите? Какви документи са занесени? По какъв начин тези министри са се убедили в основателността, в изгодността на сделките? По отношение на ваксините "Пентаксим", въпреки че не е имало разрешение за внос и за употреба на територията на България, тя е разпространена. Но нямаме каквито и да е доказателства още към този момент, трябва да го кажем за това, че тази ваксина е вредна. По отношение на "Еувакс"- а обаче е установено от нашето разследване, че съдържа веществото тиомерсал, което е в противоречие с Европейската фармакопея и не е включено в имунизационния календар на България.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравното министерство ще обжалва решението на ВАС за пръстовия идентификатор
Здравното министерство ще обжалва решението на ВАС за пръстовия идентификатор
ДПС на консултации при президента Росен Плевнелиев
ДПС на консултации при президента Росен Плевнелиев