НОВИНИ

Всички пациенти с хепатит С ще имат лечение от 1-ви март

Всички пациенти с хепатит С ще получат лечение от първи март. До сега новите терапии се отпускаха само на пациенти с напреднало чернодробно заболяване, въпреки европейските препоръки да се лекува всеки новооткрит болен. Междувременно стана ясно, че подуправителката на касата Иванка Кръстева е уволнена. От касата отказаха да обяснят причините. "Не е ваша работа да питате" - беше краткият им аргумент.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:06, 01.02.2017
5820
Чете се за: 01:03 мин.
Още

Всякакви ограничения за лечение на хепатит С отпадат. Фармацевтичните фирми навсякъде в Европа намалиха цените си, свалиха ги и у нас. И не остана никакво основание да се поддържат драстични ограничения за отпускане на лекарства.

проф. Крум Кацаров - национален консултант по гастроентерология: В предишния стандарт имаше приоритетни групи, там беше поставен акцента. Сега практически се отваря и минаваме към така да кажем, към европейския стандарт т. е. практически всичките хора независимо от стадия на фиброзата ще имат такова лечение. Т.е. и всички новооткрити? - Да и всички новооткрити.

Новите критерии вече са готови и лекарите и пациентите са получили уверение, че промяната ще стане факт още от 1-ви март.

Силвана Лесидренска - сдружение за борба с хепатита "Хепактив": Националните консултанти изразиха своето така удовлетворение ,че ще се отворят критериите няма да има вече приоритетни групи, ние като пациентски организации изразихме своята надежда ,че ще отпадне лечението на първо втора и трета линия и всички пациенти ще имат достъп до всички налични терапии, без да се спазва принципа на икономическа целесъобразност.

Икономическата целесъобразност и налагане на лекарите на най-евтиния терапевтичен режим беше поредния повод за протест и на лекари, и на пациенти. Медикаментите на трите фирми на пазара не са взаимозаменяеми и е преценка на лекаря кой терапевтичен режим е най-подходящ за пациента.

Затова необоснованото въвеждане на този критерии и отказа на касата да преговаря с фирмите за по-ниски цени предизвика сериозно недоволство. Ето защо и днес никой не се изненада, че подуправителката на касата Иванка Кръстева е уволнена. Въпреки необяснимия отказ от страна на касата да информира за мотивите.

Багряна Маркова - р-л отдел "Връзки с обществеността", НЗОК: Тя вече не е подуправител. Точка! Недейте да се занимавате с клюки и интриги.

За утре касата е обявила тръжна процедура за лекарствата за хепатит С, която ще е отворена за медиите. Този опит за корекция на натрупаните грешки, обаче, беше посрещнат с мълчание от страна на фирмите, които не са убедени в законността на обявените процедури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безводие в пет села от община Асеновград
Безводие в пет села от община Асеновград
Расте интересът към българската продукция
Расте интересът към българската продукция