Всички 28 страни членки на Европейския съюз са дали зелена светлина за налагане на нови санкции на Северна Корея в отговор на последния й ядрен опит, предаде Франс прес, като се позова на дипломати. Няколко източника потвърдиха постигнатото политическо съгласие по въпроса.

Санкциите ще допълнят онези, наложени от ООН миналата седмица. Наказателните мерки по-конкретно ще включват пълна забрана за износ на петрол за Северна Корея и инвестиране в затворената комунистическа страна.

ЕС също така иска да добави нови севернокорейски физически и юридически лица в черния си списък. Т. е. тя няма да имат право да влизат на територията на съюза, а авоарите им под негова юрисдикция ще бъдат замразени.

ЕС иска освен това да ограничи възможността на Северна Корея да изпраща свои граждани да работят в чужбина.

В момента между 300 и 500 севернокорейци работят в Полша.

Новите санкции бяха одобрени днес от постоянните представители на 28-те страни членки. Възможно е те да бъдат приети официално на следващата среща на министрите на външните работи от ЕС, която е насрочена на 16 октомври.

Също днес президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е подписал указ, който ще разшири възможностите на властите да налагат санкции на чуждестранни физически и юридически лица, които имат отношения със Северна Корея.

Китайската централна банка от своя страна е наредила на местните банки да прекратят незабавно бизнес отношенията си със Северна Корея.