НОВИНИ

Всички цистерни в Хитрино са изпразнени и могат да бъдат преместени

Всичките 12 цистерни в Хитрино са изпразнени, ако не изцяло, то до степен да бъдат преместени. Това съобщи в "Още от деня" репортерката на БНТ Цвета Младенова, която проследи брифинга на кризисния щаб в Хитрино. Още информация вижте в прякото включване на Цвета Младенова.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
19:14, 13.12.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Друга важна новина е, че в този момент към мястото на взрива на село Хитрино пътуват 15 фургона, в тях ще бъдат настанени жителите.

Не е безопасно да се влиза в селото, предупреди вицепремиерът в оставка Румяна Бъчварова, тъй като все още има газ в по-ниските части на селото, в изби, ниско долу се събира пропан-бутанът и пропиленът.

На брифинга стана ясно още, че прокуратурата е дала разрешение да бъдат преместени цистерните, т.е. е приключил първоначалния оглед и следствените действия.

Уточнен и е и планът за утре какво ще се прави. Първата задача е да бъде вдигната и внимателно преместена последната цистерна (12-та) на безопасно хоризонтално място. Впоследствие ще бъде обработена с азот, за да бъде транспортирана до площадка на фирмата-собственик в Русе. По същия начин ще бъдат обработени и останалите 11.

Цялата операция трябва да обхване общо 4-5 дни.

Тази нощ на място остават да работят 28 пожарникари.

И утре жителите на Хитрино ще бъдат допускани в селото, за да хранят животните си. Те са призовани в никакъв случай да не палят клечки и цигари и да сигнализират, ако усетят миризма на газ, да повикат пожарникари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цацаров: Изключва се възможността за умишлено причиняване на инцидента в Хитрино
Цацаров: Изключва се възможността за умишлено причиняване на инцидента в Хитрино
Хотел предлага подслон на евакуираните от Хитрино
Хотел предлага подслон на евакуираните от Хитрино