Властите в индийската столица съобщиха, че затварят всички училища след като нивата на замърсяване на въздуха скочиха и предизвикаха опасения за общественото здраве, съобщи телевизионният канал Ен Ди Ти Ви.

© БТА

„Предвид влошеното качество на въздуха в Делхи, здравето на децата не може да бъде излагано на риск. Наредихме затварянето на всички училища в Делхи до неделя”, написа в Туитър зам.-главният министър на Делхи Маниш Сисодиа.

Във вторник бяха отменени занятията на децата от началното училище, а на по-големите ученици беше наредено да не участват в никакви прояви на открито.

Масовата концентрация на вредни частици превиши пет пъти нормата, а в някои райони превишението е до седем пъти.

Медиите цитират мнението на доктор Арвинд Кумар, специалист по белодробни болести от делхийската болница Сир Ганг Ра, който каза, че вдишването на такъв въздух е равносилно на изпушването на 50 цигари на ден.

Причина за замърсяването на въздуха станаха селски стопани от съседни региони, където есенно време палят стърнища. Ситуацията се влошава допълнително от над 3 млн. автомобили и 6 млн. мотоциклети и мотопеди, регистрирани в Делхи.

Освен това в Делхи в момента няма почти никакъв вятър, заради което смогът се задържа.