НОВИНИ

Всички услуги в Министерството на туризма стават електронни

Всички административни услуги в туристическия бранш вече ще са достъпни само с един клик. Министерството на туризма е първата държавна администрация, която ще предостави всичките си услуги изцяло електронно. Те ще са достъпни денонощно и без почивка. За една година достъпът ще е безплатен.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:06, 01.12.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

От понеделник, вече няма да има нужда да идвате до Министерство на туризма, ако искате да свършите някаква административна услуга, всичко ще става по електронен път. Заявката за регистрация на документите става чрез електронен подпис или лицева идентификация. Първоначално е нужна регистрация на сайта на министерството, която отнема около минута.

След това избирате услугата, която искате. За да получите персонален електронен подпис трябва да свалите приложението на телефона си. След това то трябва да сканира личната ви карта и лицето ви, така не е необходимо да въвеждате каквито и да е било допълнителни лични данни, защото всичко се нанася автоматично в профила ви.

Проф. Георги Димитров, представител на фирмата, разработила електронната платформа: Толкова е просто! Направено е да има достъпност от хора без технически познания и специални умения и от устройство, което всеки от нас държи в ръката си, защото това устройство е най-разпространеното.

През първата година услугата е безплатна, а след това ще струва 2 лв на месец. Около 1500 са заявленията, които годишно получава министерство за всички услуги. Очакванията са повече от половината от тях вече да не са на хартия.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Приоритетът на правителството са електронните услуги, защото ползването на смарт телефони и смарт устройства е неразделна част, особено за хората, които са в работоспособна възраст.

До края на тази година се очаква достъпът до системата да може да става от всички страни от ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наследниците на Меркел с позиция срещу Русия
Наследниците на Меркел с позиция срещу Русия
Най-малко 65 ранени и над 140 арестувани при протестите в Париж
Най-малко 65 ранени и над 140 арестувани при протестите в Париж