НОВИНИ

Проверени са опасните язовири в страната

От началото на годината инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ са проверили 3508 язовира, което е приблизително 70 процента от общия брой на язовирите в страната. Проверени са основни язовири и тези с повишени рискови стойности, съобщават от ДАМТН. Допълнително са извършени 392 извънредни проверки по сигнали или в резултат на усложнена метеорологична обстановка. Издадени са 7 акта за неизпълнени предписания - 2 в София област /на общините Костинброд и Сливница/, 1 - за област Видин, община Брегово, а останалите са в област Враца /общините Враца и Хайредин/.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:48, 13.10.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас
проверени опасните язовири страната

До момента са издадени почти 12 000 предписания за язовири на територията на цялата страна - за отстраняване на констатирани нередности от различен характер, като по-голямата част от тях нямат пряко отношение към технологичната и конструктивна сигурност на язовирните стени и съоръженията към тях.

След като в началото на 2016 г. ДАМТН пое държавния контрол на язовирните стени и съоръженията към тях и в агенцията се сформира специализирана дирекция - Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях", се посочва в съобщението.

В него се уточнява, че от тази година Върховната административна прокуратура възлага на ДАМТН да участва в съвместните проверки на язовирите за установяване на състоянието им преди дъждовния сезон. Тези проверки се правят всяка година и се възлагат на различни държавни институции, имащи отношение към осъществяването на контролните дейности.

Приоритетно ще се проверяват язовирите, които са с по-висок риск за населението, като "Рогозен-1" и "Бързина", както и тези, изградени на реките с отток към границите ни с Гърция и Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина сценографът Мария Велева - Карадимова
Почина сценографът Мария Велева - Карадимова
ООН утвърди Гутериш за генерален секретар
ООН утвърди Гутериш за генерален секретар