НОВИНИ

ВСС гласува оставката на Калоян Топалов

Висшият съдебен съвет прие оставката на председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов и на заместничката му Биляна Балинова. Оставките им влизат в сила от 2-ри октомври - в последния работен ден и на сегашния съвет. Дотогава Съдийската колегия ще трябва да се събере поне още веднъж, за да освободи от длъжност магистратите, които ще влязат в новия ВСС. Заседанието проследи Пенка Ангелова.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:00, 26.09.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Висшият съдебен съвет призна, че мотивите на Топалов са останали неясни и единодушно гласува освобождаването му не само като председател, но и като съдия. Членовете на съвета посочиха, че оставката е личен акт, за който не се дължат обяснения. В поредица от интервюта Топалов заяви, че не си тръгва под натиск, а защото е изпълнил концепцията си.

Георги Колев - председател на ВАС: Когато става въпрос за оставка, тя просто се уважава, доколкото няма никаква пречка, няма дисциплинарни производства или друго.
Галя Георгиева - член на Съдийската колегия на ВСС: Много самонадеяно, мислите ли, че работата има свършване първо и че толкова няма какво повече да се направи в СГС.
Лозан Панов - председател на ВКС: Не разбрах мотивите, но предпочитам да не взимам становище сега, вероятно бъдещето ще покаже плановене на г-н Топалов в каква посока са насочени.

Панов коментира, че отварянето отново на темата за Софийския градски съд е тревожно. Той прогнозира, че изборът на нов председател ще се забави заради смяната на Висшия съдебен съвет.

Лозан Панов - председател на ВКС: СГС е много важен съд и той трябва да функционира нормално, в този смисъл няма как да не съм притеснен от това, което се случва.

В средата на мандата не малко неща са направени, но важното е да има устойчивост на това, което е постигнато.

С 5 на 5 гласа съветът отказа да награди Топалов за свършената работа с почетен знак първа степен. Предложението беше на Калин Калпакчиев, който посочи, че му дължат отличието, защото ВСС не е успял да защити името на Софийския градски съд и на председателя му от публичните нападки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заместник-председателят на бюджетна комисия: Имаме осветляване на бизнеса
Заместник-председателят на бюджетна комисия: Имаме осветляване на бизнеса
Опашки пред казаните за ракия в Русенско
Опашки пред казаните за ракия в Русенско