Висшият съдебен съвет гласува оставката на Сотир Цацаров като главен прокурор. Тя беше подадена вчера предсрочно, след като парламентът го избра за шеф на Антикорупционната комисия.

Цацаров получи подкрепата на 165 народни представители срещу 12 за опонента му Симеон Найденов. За досегашния ръководител на държавното обвинение гласуваха депутатите от ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС, ВОЛЯ, петима независими и 27 социалисти.

Според процедурата, след гласуването във ВСС, президентът трябва да подпише указ за освобождаване от длъжност на досегашния обвинител номер 1. След публикуването му в Държавен вестник, на мястото на Цацаров предсрочно може да застане новоизбраният главен прокурор Иван Гешев.

Очаква се смяната да стане факт през следващата седмица.

Цацаров подаде оставка като главен прокурор, за да оглави КПКОНПИ

Цацаров подаде оставка като главен прокурор, за да оглави КПКОНПИ

Сотир Цацаров беше избран за председател на Антикорупционната комисия. Той подаде оставка от поста главен прокурор, за да встъпи в новата си длъжност...

Приоритетите на Цацаров начело на КПКОНПИ

Приоритетите на Цацаров начело на КПКОНПИ

Сотир Цацаров ще довърши 6-годишния мандат на Пламен Георгиев като председател на Антикорупционната комисия. Георгиев подаде оставка след няколкомесеч...