НОВИНИ

ВСС и днес не излезе със становище по доклада на Еврокомисията

Съдии от Софийския районен съд отново протестираха пред Висшия съдебен съвет. Подкрепиха ги техни колеги от други съдилища, адвокати и граждани. На заседанието си съветът изобщо не повдигна темата за недоволството на магистратите, нито се срещна с тях. Съдийският протест от декември фигурира в техническата част на доклада на Европейската комисия. Въпреки че за пореден път е обект на критики, ВСС и днес не излезе със становище по доклада. В прессъобщение от прокуратурата го оцениха като реалистичен и обоснован.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:59, 26.01.2017
Чете се за: 01:46 мин.
У нас

Съдиите признаха, че не очакват да бъдат чути, но държат да покажат несъгласието си с начина на взимане на решения в съвета. Конкретният повод за протеста беше, че Съдийската колегия пренебрегна решението на Общото им събрание - и отхвърли номинацията на съдия Албена Ботева за временен ръководител на Софийския районен съд. Основният упрек на магистратите е - липсата на убедителни аргументи. Като основен мотив да гласуват против, във вторник членове на съвета посочиха, че Ботева не е останала заместник-председател, а подала оставка солидарно с цялото ръководство. Посочено беше още, че решението е взето само от 1/3 от съдиите в Софийския районен съд.

Петко Петков - съдия - СРС: Ясно показаха, че всеки, който изрази несъгласие с тяхната политика, ще бъде по някакъв начин санкциониран. С всяко следващо решение те все повече се дискредитират и в очите на обществото, и в очите на съдиите.
Анелия Щерева - съдия - СРС: Надявам се да се разбере от обществото, че съдиите в тази държава искат да се работи в полза на гражданите - бързо и качествено, което и според настоящия Закон за съдебната власт, е възможно, само чрез самоуправление.

Съдийското самоуправление беше ключов момент в промените на Закона за съдебната власт, които са отчетени позитивно от Еврокомисията. Предишният протест на съдиите през декември е отбелязан в техническата част на доклада на Европейската комисия. Само Лозан Панов и Калин Калпакчиев разговаряха със съдиите. Председателят на Върховния касационен съд видя връзка между съдийското недоволство и констатациите на Брюксел за непрозрачни кадрови решения на Висшия съдебен съвет.

Лозан Панов - председател на ВКС: Няма значение какви стратегии, програмни документи ще пишем, след като тук по важни въпроси, кариерно израстване, избор на административни ръководители се вземат решения, в които надделява егото на членовете на ВСС.

На заседанието Висшият съдебен съвет не коментира доклада. На съобщение на сайта се казва, че е приет за запознаване и предстои да се набележат мерки за изпълнение на препоръките. Министърът на правосъдието Екатерина Захариева, която за последен път председателстваше заседанието, подчерта, че Брюксел ще следи с особено внимание избора на следващия Висш съдебен съвет и на председател на Върховния административен съд.

Юлияна Колева - член на ВСС: Винаги е по-лесно, когато има конкретика, в смисъл че няма да се опитваме по различен начин да прочитаме това, което е зададено в докладите, надявам се наистина този път да няма бягство от истинския смисъл на доклада.

Лозан Панов - председател на ВКС: Има моменти, които сочат на това - външни влияния върху ВСС. Ако това се случи, това неминуемо ще се отрази в следващия доклад и то ще бъде много тежко като констатация за България.

Позицията си по доклада прокуратурата изрази в прессъобщение. В него се казва, че прокуратурата приема за справедлива и окуражаваща оценката на Комисията за положените значителни усилия от българските власти. Според ръководството на държавното обвинение е безспорен приносът на прокурорите и следователите в постигнатия напредък. Смятат още, че отправените препоръки са постижими само при взаимодействие между всички институции, ангажирани с осъществяване на реформата и борбата срещу корупцията, и организираната престъпност.

Прокуратурата заявява, че ще продължи започнатите действия, особено през последните месеци, за „ефективно наказателно преследване" спрямо извършители на корупционни престъпления по високите етажи на властта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежението между фермерите и полицията в гръцкия град Серес ескалира
Напрежението между фермерите и полицията в гръцкия град Серес ескалира
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Гледащата рокля
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Гледащата рокля