Решаващ ден за избора на нов главен прокурор. Висшият съдебен съвет ще изслуша единствения кандидат за поста - сегашния заместник на Сотир Цацаров - Иван Гешев.

За да стане ръководител на държавното обвинение, той трябва да получи подкрепата на поне 17 души от общо 25-те членове на съвета. Номинацията на Гешев беше направена единодушно от 11-те представители на прокурорската колегия във ВСС в края на юли. По закон, освен тях, право да излъчи претендент има и правосъдният министър.

Данаил Кирилов обаче отказа да се възползва от него с аргумента, че не иска да се меси в работата на съдебната власт. Кандидатурата на Гешев предизвика и протести. Такива се очакват и днес пред сградата на Висшия Съдебен Съвет. Недоволните от неговата номинация настояват президентът Румен Радев да не подписва указа за назначаването му и да върне процедурата в начален етап. По закон, мандатът на настоящия обвинител №1 изтича на 10 януари 2020 година.

Гледахте по БНТ: ВСС избра новия главен прокурор

Гледахте по БНТ: ВСС избра новия главен прокурор

Българската национална телевизия излъчи на живо процедурата по избор на нов главен прокурор. Висшият съдебен съвет изслуша единствения кандидат за пос...