ВСС избра отново Иван Гешев за главен прокурор. При сегашното повторното гласуване на кандидатурата, Гешев получи подкрепата на 20 от членовете на ВСС, четирима бяха против. Такова беше гласуването и първия път.

Решението на Съвета ще бъде незабавно изпратено на президента Румен Радев за издаване на указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Дебатът по време на заседанието продължи близо 5 часа и обхвана процедурата по връщането на кандидатурата от президента. Отново се чуха аргументите против избор с един кандидат. Кандидатурата на Гешев беше защитена като професионална и произлязла от средите на прокуратурата.

Решението на ВСС, с текст, че предлага на президента повторно да назначи Гешев за главен прокурор на Република България, ще бъде изпратено незабавно в администрацията на президента.

Следва да се издаде указ от президента Радев за назначаването на Гешев за главен прокурор. След издаването на указа Гешев ще встъпи в длъжността главен прокурор на 10 януари, когато изтича мандатът на Сотир Цацаров.

След като беше информиран за решението на пленума на ВСС, Иван Гешев заяви:

Благодаря на пленума на ВСС и благодаря на професионалната общност, които ме подкрепиха. Мога да обещая, че ще направя всичко възможно да оправдая тяхното доверие. Благодаря, че не се подведоха на безпрецедентния политически натиск и проведоха един чисто професионален избор в рамките на закона и Конституцията на Република България.
ВСС гласува да продължи процедурата за Иван Гешев

ВСС гласува да продължи процедурата за Иван Гешев

Висшият съдебен съвет ще прегласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на България. Това се налага след решението на президента Румен Раде...

ВСС повторно гласува кандидатурата на Гешев за главен прокурор

ВСС повторно гласува кандидатурата на Гешев за главен прокурор

Изборът на Иван Гешев за главен прокурор беше потвърден от Висшия съдебен съвет. При повторното гласуване на кандидатурата Гешев получи подкрепата на...